6. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohus kiitis heaks General Motorsi varade müügiplaani

USA kohus kiitis pühapäeval heaks General Motorsi pankrotimüügi, sellega lubatakse ettevõtte kõige kasumlikumad varad pankrotikaitse alt välja valitsuse omandusse.

Pankrotikohtu kohtunik Robert Gerber ütles, et müük aitab vältida "patsiendi surma operatsioonilaual", kirjutas ft.com. Otsus jõustub nelja päeva pärast.

Kokkuleppe järgi opereerib n-ö uus GM parimate osadega vanast ettevõttest, muu hulgas ka Chevrolet' ja Cadillaci kaubamärkidega, vähem kuluka tööjõuga, väiksema edasimüüjate võrgustikuga ning tunduvalt väiksema võlaga. Ülejäänud osa ettevõttest tehakse rahaks.

See müük märgib teist suuremat võitu USA presidendi Barack Obama administratsiooni autotööstuse päästeoperatsioonis. Eelmise kuu saavutus oli see, et vahendajal aidati lahti saada Chryslerist, mille ostis Itaalia Fiat.

GM andis sisse pankrotikaitse taotluse 1. juunil, kui müük poleks heaks kiidetud, oleks olnud oht, et kogu GMi varad lähevad võlgade katteks. USA valitsus hoiatas, et kui kokkulepet pole 10. juuliks, siis nad autotootjat ei toeta.

"GM ei jää ellu oma kasvavate kahjumitega ning ilma valitsuse toetuseta heidab see ettevõte hinge vaid loetud päevadega," kirjutas kohtunik Gerber oma 96-leheküljelises arvamuses. Ta tõrjus ettevõtte võlakohustuse omanikke nõudeid, et GM võinuks end ümber struktureerida traditsioonilisema reorganiseerimise plaani järgi, mille puhul oleksid võlakohustuse omanikud saanud hääletada.

Vana GM, mille alla kuuluvad vähem populaarsed kaubamärgid ning mittevajalikud tehased ja kohustused, tehakse pankrotikohtu otsuse järgi rahaks.

USA rahandusministeerium on nõus toetama uut ettevõtet 60 miljardi dollariga, millest osa raha läheb riigi 60% osalusele. Autotööliste ametiühingu UAW saab 17,5%, Kanada valitsus 12% ja GMi võlakohustuse omanikud 10% osaluse uues ettevõttes.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077