17. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ecometal avas Sillamäel 40miljonilise tootmisliini

Täna avati Sillamäel pidulikult ASi Ecometal vanade pliiakude ümbertöötlemistehase uus järk, mille 43,2 miljoni kroonine investeering rahastati 52% ulatuses Norra finantsmehhanismi abil.

„Kui seni läks naatriumsulfaat lahustatuna merre, siis nüüdsest on koos uue kristalliseerimisseadme käivitumisega Ecometali tehase tootmine praktiliselt jäätmevaba,“ rääkis Ecometali nõukogu esimees Tõnis Kaasik. „Ecometali toodete loetellu on uue produktina lisandunud vanast akuhappest toodetav naatriumsulfaat,“ lisas Kaasik.

Kristalliseeritud naatriumsulfaat on laialdaselt kasutuses paberi-, tekstiili-, klaasi- ja keemiatööstuses.

Ehituse peatöövõtja oli Ida-Virumaa ehitusfirma Ferdmaster OÜ, seadmed monteeris IS-Teamwork OÜ.

Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eegi sõnul on Ecometali Sillamäe tehas vähendanud uue järgu käivitumisega veelgi koormust ümbritsevale keskkonnale. "Euroopa Liidu üks keskkonnapoliitika eesmärke on ka vanade pliiakude jäätmete kokku kogumine ja plii ohutu ringlussevõtt. Just seda Ecometal ka teeb," lisas Eek.Sillamäe vanade pliihappeakude ümbertöötlemistehase tooraine on valdavalt Balti riikidest kogutavad vanad autoakud, millest üle 90% läheb pärast ümbertöötamist taaskasutusse Euroopa pliitööstuses. Hinnanguliselt üle 60% maailma plii toodangust moodustabki sekundaarne plii.

Täna Sillamäel toimunud naatriumsulfaadi tootmisliini avamisel osalesid Ida-Viru maavanem Riho Breivel, Sillamäe linnapea Ain Kiviorg, keskkonnaministeeriumi ja Kuningliku Norra Saatkonna esindajad.

ASi Ecometal Sillamäe vanade pliiakude ümbertöötlemistehas on ainuke taoline Balti riikides. Ettevõttes töötab 53 inimest, 2008. a käive oli 272 miljonit krooni, millest 99% oli eksport.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077