1. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juustutootjad: eksport on täna ainus võimalus

Siseturu maht on väike ning eksport on ainuke koht kuhu täna müüa saab, kommenteerisid juustutootjate E-Piima ja Saaremaa Piimatööstuse juhid Põltsamaa Meierei Juustutööstuse 50 miljoni kroonist investeeringut ja tootmismahu kolmekordistamise plaani.

E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas soovis Põltsamaa Meierei Juustutööstusele jõudu, kuna nad peavad hakkama kõvasti eksportima. "Siseturu maht on väike ning see tähendab, et nad peavad suurendama piima varumise mahtu ja ka müügimahtu," ütles ta.

Nõudluse muutustest eksporturgudel rääkis Murakas, et praegu on kõik turud väga hinnatundlikud. Viimaste kuude põhjal ei saa pikaajalisi trende välja lugeda, kuna maailma majandus on segamini kui kunagi varem, märkis ta. "Investeeringud on väga pikaajalised, see võtab aega kui toodang hakkab tulema," lisas Murakas.

"Tänapäeva maailmas garantiisid pole. Kõik peavad oma ettevõtteid arendama ja riske peab võtma majanduskriisis ja -tõusus, garantiisid pole mitte ühegi otsuse osas," sõnas ta. Kui Põltsamaa Meierei Juustutööstuse investeering toob Eestisse lisatöökohti ja lisaeksporti, siis on see teretulnud, ütles Murakas.

Saaremaa Piimatööstus juhatuse esimees Andi Saagpakk kommenteeris konkurendi investeeringut, et iga täiendav tonn, mis toodetakse, tihendab ka konkurentsi. "Kuid katastroofina me seda ei võta – tore, et teistel hästi läheb. Turg on ju vaba, sellega tuleb arvestada, kui investeeritakse palju," rääkis ta.

Põltsamaa Meierei Juustutööstuse andmetel on juustude eksport Venemaale jätkuvas kasvutrendis. "Eksport on ainuke koht kuhu täna müüa saab," kommenteeris seda Saagpakk. "Venemaa turg on nii suur ega siin me kokku ei puutu," lisas ta.

"Põltsamaa Meierei Juustutööstuse investeeringu riskantsus sõltub sellest, kas see on oma rahade eest. Kui nii, siis on see hea investeering, kui aga võõra raha eest, siis julgen arvata, et risk on väga suur," märkis Saagpakk.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077