31. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Olkiluoto reaktorist on saanud hoiatav eeskuju

Soome Olkiluoto uuest tuumareaktorist, mis pidi sisse juhatama tuumaenergeetika renessansi, on saanud hoiatav eeskuju nn uue põlvkonna reaktoritega seotud probleemidest, kirjutas sel nädalal USA päevaleht New York Times.

Algselt pidi 1600 MW võimsusega reaktor valmima juba sel suvel, kuid neli aastat kestnud ehitustööde käigus on ilmnenud nii palju probleeme, vigu ja defekte, et reaktorit ehitav Prantsuse firma Areva ei julge enam mingit kindlalt valmimisaega lubada. Reaktori eelarve on esialgselt 3 miljardilt eurolt paisunud 6 miljardile eurole.

Ka Prantsusmaal ehitatav Olkiluoto reaktoriga sarnane reaktor on graafikust maas ja eelarve lõhki.

See on märk, et uusi reaktoreid ei ole sugugi lihtsam ega odavam ehitada kui eelmise generatsiooni reaktoreid, kirjutas leht.

Selleks, et tuumaenergia abil oluliselt vähendada kliima soojenemist põhjustavaid kasvuhoonegaase, peaks maailmas aastani 2030 valmima igal aastal keskmiselt 12 uut reaktorit, hindab OECD. Praegu pole isegi nii palju reaktoreid ehitamisel, et suudetaks korvata töös olevad reaktorid, mille ekspluatatsiooniaeg hakkab lõppema. Praegu ehitamisel olevast 45 reaktorist on 22 graafikust maas, kirjutas leht.

USA saab praegu viiendiku oma elektrist 104 tuumareaktorist, mis on ehitatud aastatel 1960-1970. Pool elektrist toodetakse jätkuvalt söe baasil. Firma Westinghouse kõige uuem mudel pole USA ametivõimudelt kinnitust saanud ja ka Olkiluotos ehitamise oleva reaktori mudel pole USAs veel heaks kiidetud.

Olkiluoto ehitusplatsil jätkub töö ööpäevaringselt ning töölisi on seal ligi 4000. Läinud aastal teatas Areva kasumi märkimisväärsest kahanemisest, mis on suures osas tingitud just Olkiluoto reaktoriga seotud kuludest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077