Autor: Artur Tooman • 28. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Trükitööstus sai kõrvetada, kuid ei surnud

Kokku kuivav reklaamiturg kiskus endaga kaasa ka trükitööstuse, kus kohalike tellimuste maht on kahanenud 30-40%.

Print Best Trükikoda OÜ müügidirektori Oleg Smirnovi hinnangul mõjutas reklaamituru kahanemine trükitööde mahtu. "Praegu aitab meid väga raamatute trükkimine, kõik muu on kokku kuivanud," ütles Smirnov. Kahanesid mitte ainult tööde mahud, vaid ka hinnad. Smirnovi hinnangul langesid hinnad 20%.

Peale kahe suure trükikoja töötab Eestis mitukümmend keskmise suurusega ja väikest trükikoda. Nagu oletas Smirnov, on tegutsevate trükikodade arv vähenenud ligikaudu 20%. Seejuures on olukord trükitööstuses nii hull, et hullemaks minna enam ei saa.

Siseturul on olukord nutune. Esimese kvartali statistika näitab mullusest suuremat eksporti. Statistikaameti andmetel eksportis trükitööstus tänavu esimese kolme kuuga 228 miljoni krooni eest. Mullu samal ajal ulatus eksport 214 miljoni kroonini. Kogu 2008. aasta jooksul eksportis Eesti trükitööstus 988 miljoni krooni eest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077