27. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Analüütikud: Diisli hinnalangus kukutas ilmselt Neste Oili kasumit

Soome ainus naftatöötlusettevõtte, Neste Oili esimese kvartali kasum kukkus diisli hinnalanguse tõttu ilmselt 56 protsenti, arvavad analüütikud.

Ettevõtte kasum langes ilmselt 63 miljoni euroni võrrelduna 142 miljoni euroga aasta tagasi. Neljandas kvartalis sai kütusefirma 290 miljon eurot kahjumit, kirjutas Bloomberg

Diisli hinnad on võrreldes nafta hinnaga langenud, sest nõudlus kütuste järele on kahanenud. „Kui sa ei saa diisli pealt preemiat, ei tule ka rentaablust,“ kinnitas uudisteagentuurile Svenska Handelsbankeni analüütik Karri Rinta. „Pilt läheb aga süngemaks, kui me vaatame teist ja kolmandat kvartalit,“ lisas ta.

Eelmises kvartalis langesid diisli hind keskmiselt 437,7 dollarini tonn võrrelduna 899,50 dollariga eelmise aasta esimeses kvartalis. Naftatöötlemise marginaalid, ehk kasum mida saadakse iga barreli toornafta töötlemisel kütuseks, on praegu 44 protsenti väiksem, kui aasta tagasi.

„Kuna Euroopa naftatöötlemistehased sõltuvad väga palju diislist ja teistest keskmistest distillaatidest, arvame, et hinnalanguse trend mõjub tugevasti nende ettevõtete tulemustele,“ kirjutasid investeerimisfirma Sanford C. Bernstein analüütikud klientidele eelmisel nädalal. Keskmiste distillaatide hulka kuuluvad lisaks diislile veel lennukikütus ning kütteks kasutatav kütteõli.

Neste Oil avaldab esimese kvartali majandustulemused homme hommikul.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077