14. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mööblitootja: klient küsis hinnapakkumist 50 firmast

Väikefirma Disainerköögid OÜ juht Andres Post ütles täna Äripäevale, et klient küsis tellitava mööbli väljavalimiseks 50 hinnapakkumist.

"Üks klient ütles eelmisel nädalal, et võttis 50 firmast hinnapakkumise," kirjeldas Post mööblituru hetkeseisu. Seda saab praegu üsna lihtsalt teha, kasutades näiteks sisustusportaalis olevat päringuvormi, kuid võrreldes varasemaga küsitakse hinnapakkumisi kõvasti rohkem kui mullu ja tunamullu, tunnistas Post.

"Tundub, et huvi nagu oleks, kuid viivitatakse tellimisega ja uuritakse teiste tegijate hindu," kommenteeris mees. Lisaks küsivad mööblihuvilised tootjalt järelmaksu võimalust.

"Viimati sain täiesti võõra hinnapakkumise töösse eelmisel sügisel, kõik teised tööd on tulnud varasemate kontaktide kaudu," märkis Post samas. Võrreldes kõrgajaga on köögimööbli hind langenud 30-40%, kuid tehakse ka meeleheitepakkumisi, mille puhul katab ostja makstav summa vaid materjali maksumuse.

"Ma ei usu, et ükski tootja oma vahenditest järelmaksu pakub," lausus Post, "kuid ilmselt pole ostjail raha korraga välja käia."

Ehkki tellimusi on varasemaga võrreldes tunduvalt vähemaks jäänud, Disainerköögid inimesi sunnitud puhkusele veel saatnud pole, kuid ettevõte töötab osalise tootmisvõimsusega. "Kui teiste tootjatega oleme rääkinud, siis kõik on öelnud, et tööd on vähe," kommenteeris Post. Poole aasta eest kiitlesid mõned tootjad veel sellega, et neil tellimustest ega tööst puudus pole.

Arensi avaldatud 50%lise käibekukkumise peale kostis Post: "Meie trumpasime Arensi kukkumise poolest üle." Võrreldes aastatagusega oli Disainerköökidel tema sõnul märtsis 50-60% vähem tööd.

Arens-Mööbli kaasomanik Jaan Arens ütles märtsi teises pooles Äripäevale, et Eesti suurima köögimööbli tootja käive langes sel aastal umbes 50%. Paljudel mööblitootjatel on tekkinud raskusi maksude ja muude kohustuste tasumisega.

Sel nädalavahetusel toimub Tallinnas sisustusmess Interjöör 2009, kus kohalikud ettevõtted tellimusi püüda loodavad.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077