9. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsis kiire pankrottide arvu kasv

Pankrottide arvu kasv Rootsis meenutab juba üheksakümnendate aastate kriisi – märtsis oli pankrottide arv 85% suurem kui läinud aasta samal ajal, kirjutas Svenska Dagbladet.

Aasta algusest on pankrotte mullusega võrreldes 51% enam.

„Majanduskonjunktuuri tavalises languses oleks pankrottide arv kasvanud järk-järgult. Praeguses majanduskonjunktuuri järsus languses, millele lisandub närvilisus finantsturgudel, on kasv dramaatilisem,“ ütles analüüsifirma UC AB osakonnajuht Fredrik Polland.

Tõenäoliselt saab 2009. aastast pankrottide poolest selle aastatuhande seni üks süngemaid aastaid. Pankrottide arvu kasv meenutab 90nendate aastate kriisi, kuid absoluutarvudes on siiski veel tükk maad minna. 1992. a läks pankrotti 19 000 firmat. Tänavu prognoositakse ca 7100 ettevõtte pankrotti, mis on võrreldav 2003. a tasemega.

Erinevus 90nendate aastate kriisist on selles, et toona pankrotistus palju väikseid kinnisvarafirmasid. Nüüd on pankrotilaine laiem.

Rootsi valitsuse prognoosi järgi kahaneb Rootsi SKP tänavu 4,2%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077