31. märts 2009
Jaga lugu:

Väliskaubanduse liit: jaemüügi langus oleks võinud väiksem olla

18% jaemüügi langust veebruaris on natukene palju ja ei julge arvata, et see enam allapoole ei lähe, sõnas Eesti Väliskaubanduse liidu juhatuse esimees Tambet Made.

Made kommenteeris tööstustoodangu veebruarikuist vähenemist 30% võrra, et selle numbri taga võib olla ekspordimahtude vähenemine ja teises küljest ka sisenõudluse ja just ehitusnõudluse vähenemine, kuna palju sellest tööstusest baseerus ehituse teenindamisel.

„Arvan, et see number võib veel kukkuda. Kui me pikemas perspektiivis vaatame, kuidas viimase 6-8 aasta kasvud on olnud, siis teoreetilise lähenemise tõttu me peaksime kusagile 2003-2004. aastate tasemele tagasi kukkuma,“ sõnas ta.

Made ütles, et kui me kukume praegu aastas 30% võrreldes eelmisega ning, et 2004. aasta taset kätte saada, siis võiks veel paar korda 30% kukkuda.

Jaemüügi langus veebruaris 18% võrra on Made arvates natukene palju. „Võis arvata, et see number nii suur ei ole. See oleks võinud väiksem olla. Ei julge arvata, et see enam 18% allapoole ei lähe. Arvatavasti see ikkagi langeb, aga kui palju ja, kas ikkagi 18 või 10 protsenti, seda on raske arvata,“ lisas ta.

Liidu juht nõustus rahandusministeeriumi majandusprognoosi selle aasta majanduslanguse numbriga 8,5%. „Ma arvan, et see jääb aasta jooksul enam-vähem samaks, see ei tohiks enam allapoole ega ülespoole minna.“

„Kui aus olla, siis see on negatiivses kontekstis positiivne uudis. Majandus oli liiga üles aetud ja liiga optimistlik. Kriis ja langus on tuleviku mõistes üsna tervendavad,“ tõdes Made.

„Ühest küljest on see halb, aga teisest küljest hea. Just ekspordivõimekuse taustal aitab kriis selekteerida paremaid ettevõtteid välja, kes välisturgudel suudaksid kaasa mängida,“ märkis ta. „Ning tekitada hakkajates ettevõtjates uusi mõtteid ja sundima neid asjadele teistmoodi lähenema. Sellest vaatevinklist on see väga kasulik. Väga hea, et majandus langes nii palju, see paneb nii riigi kui ettevõtjad pingutama."

Jaga lugu:
Seotud lood
TÖÖSTUSUUDISTE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad tööstusuudised igal nädalal enda postkasti.

Tööstusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Harro Puusild
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24harro@toostusuudised.ee
Roberta Lupp
Roberta LuppTööstusuudised.ee sündmusedTel: 5331 0510roberta.lupp@aripaev.ee
Rain Jüristo
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077Rain.jyristo@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt