26. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalev võttis kuulsa mööblitööstuse nime üle

Mitmetes portaalides nagu osta.ee ja ebay.com müüakse vanaaegseid 20. sajandist pärit mööblit, peamiselt toole, mis on valmistatud Eestis tegutsenud vineeritehases Luterma, millega sama nime hakkab nüüdsest kandma endine AS Kalev.

Tehas asutati 1883. aastal ning sajandivahetusel sai sellest Venemaa suurim tehas, kirjutab Answers.com. Luterma ehk A.M. Luther Mechanical Woodworking Factory on saanud palju tunnustust oma kõrgekvaliteedilise vineeritöö eest mitmesuguste vineertünnide ja muu mööbli tootmise eest.

Algselt tootis tehas kontorite ja raudteejaamade mööblit. 1908. aastal asutas Luterma tütarettevõtte Londonisse ning nimetas selle Venesta Plywood Company. Nimi oli tuletatud inglise keelsest sõnast veneer (spoon, õhuke puiduleht -toim.) ja Estonia. Firmal oli mitmeid kontoreid Euroopas, sealhulgas Saksamaal, Rootsis, Prantsusmaa ja Itaalias.

Koos Venemaa turu sulgumisega peale Esimest Maailmasõda, mängis Luterma tähtsat majanduslikku ja sotsiaalset rolli mööbli tootmises. Tänu sõjale sai Luterma hoobelda ühe suurima mööblitootmisettevõttega Balti riikides, tootes kokkupandavaid toole ja laudu Inglise turu jaoks ning avalikku ja kontorimööblit Balti turule.

Tooli põhjal olev märge vineeritehasele Luterma

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077