Autor: Artur Tooman • 28. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kunda Nordic Cemendi päästavad Aafrika ja Brasiilia

Sel aastal kahanes tsemendi tootmine märgatavalt ning musta stsenaariumi kohaselt peatab Kunda Nordic Cement kolmandiku tootmisest. Ettevõte loodab klinkeri ekspordile Aafrikasse ja Brasiiliasse.

Võrreldes möödunud aasta teise poolega kahanes kohalik tsemenditurg 34% ning see trend jätkub. Kunda Nordic Cemendi tegevdirektori Meelis Einsteini sõnul oli ettevõtte jaoks väga oluline Soome turg, kuid augustis eksport Soome peatus. On langemas veel üks tähtis turg - Venemaa tsemenditurg. 2008. aastal vähenes tsemendi tootmine Venemaal 10% võrra. Langeb ka Läti ja Põhjamaade tarbimine. Einsteini sõnul kukkusid poole aastaga tsemendi hinnad rohkem kui 50%.

Einstein märkis, et kujunenud olukorras hakkas ettevõte oma plaane üle vaatama. Kui 2008. aastal tootsid nad 800 tuhat tonni tsementi ja suurem osa sellest müüdi Eestis, siis tänavu piirdub tootmine orienteeruvalt 600-700 tuhande tonniga. Lõviosa sellest läheb ekspordiks.

Einsteini sõnul ei plaani nad hetkel vähendada tsemendi pooltoote ehk klinkeri tootmist – seda valmistatakse 1040 tuhat tonni. «Milline tuleb 2009. aasta? Raske. Kasumi võib unustada. Meid päästab klinkeri eksport Aafrikasse ja Brasiiliasse,» seletas Einstein. Tema arvates on tulevik nende ettevõtete kätes, mis lähevad Euroopast ja Põhjamaadest kaugemale.

Aasta alguses kirjutas välispress, et Kunda Nordic Cemendi põhiomanikul HeidelbergCemendil on tohutu laenukoormus – 12,3 miljardit eurot ning on laenu pikendamist räägitakse läbi 40 pangaga. Samuti kaalutakse vara osalist müüki.

HeidelbergCemendi laenukoormus kasvas 2007. aastal, kui firma ostis 14 miljardi euro eest USAs ja Suurbritannias telliskive tootva Hansoni. Pärast seda varisesid USA ja Suurbritannia turud kokku, aga võlg jäi.

«Võib-olla müüakse ära osa, võib-olla kõik. Ma ei tea,» kommenteeris Einstein olukorda. Praegu on aga suurenenud omanike surve, et tütarettevõtteid ja nende tööd revideerida, omanikud piiravad ka investeeringuid. 2008. aastal vähenesid investeeringud 20% võrra, 2009. aasta investeerimisplaan ei ole veel kinnitatud.

Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor Enno Rebane on veendunud, et midagi head tsemenditootjaid ees ei oota. Tema sõnul on sisenõudlus praegu väga väike. Langevad ka ehituse mahud naaberriikides ning kogu Euroopas, kuigi eksport kaugematesse riikidesse võib aidata mitte ainult tsemendi-, vaid ka teiste ehitusmaterjalide tootjaid.

Aasta alguses vapustas avalikkust uudis HeidelbergCemendi kaasomaniku saksa miljardäri Adolf Merkeli enesetapust.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077