15. jaanuar 2009
Jaga lugu:

Saeveskid pelgavad saepuru hinna langust

Kuigi graanulitootjatele olulise toorme, saepuru hind on selleks aastaks lukku löödud, pelgavad mitmed saeveski juhid, et suurtootja Graanul Invest võib tulevikus hakata toorme hinda alla lööma.

"Kuna graanulihinnad maailmas on veidi tõusid, lootsime, et äkki ka saepuru hinda tõstetakse, aga võta näpust – hind jäi 2008. aasta tasemele," rääkis OÜ Vara Saeveski juht Marko Pärn. "Ma küll ei välista, et Graanul Invest võib hakata oma monopoolset seisundit ära kasutama ning saepuru hind kukub," lisas ta.

Pärna sõnul müüvad nad saepuru lisaks graanulitootjatele ka Püssi puitplaaditootjale ASile Repo Vabrikud.

Võrumaa saeveski ASi Toftan juhataja Martin Arula kinnitusel tarnivad nad saepuru peamiselt Graanul Investile. "Vähemalt sellel aastal ei ole nad oma monopoolset olukorda ära kasutanud," lausus Arula. Aga see oht on siiski olemas, märkis ta.

ASi Viiratsi Saeveski juhataja Tõnu Ehrpaisi sõnul on Eestis vaba turumajandus ja kõik saavad vabalt otsustada, kuhu ja kellele nad saepuru müüvad. "Lisaks graanulitootjatele kasutavad saepuru ka plaaditehased, briketitootjad ja katlamajad," ütles Ehrpais. "Kui hind Eestis ei sobi, siis on võimalik saepuru ju ka eksportida, kinnitas ta.

ASi Graanul Invest juhatuse liikme Jaano Haidla kinnitusel on nad kehtestanud saepurule üle Baltimaade baashinna. "Kõigi jaoks on see sada krooni puistekuupmeetri eest," selgitas ta. "Lepingulistele partneritele, kes tarnivad saepuru suurtes kogustes, maksame mõnevõrra rohkem," lisas Haidla.

Jõgeval viis aastat väikest graanulitehast käigus hoidnud Janek Pärtelpoeg ütles, et kuigi väiketootjal on suuremad tootmiskulud, tasub saepurupelletite tootmine siiski ära.

"Kuna minul on vaid üks press, on minu kulu lõpptootes suurem kui suurtel tootjatel, kel presse tunduvalt rohkem," ütles OÜ Kronopal ainuomanik Pärtelpoeg. "On ju suur vahe, kas huugab üks seade või mitu seadet," lisas ta.

Kronopal toodab aastas 2000-3000 tonni saepurugraanuleid, millest enamiku müüb Eestis. Ettevõtte käive oli 2007. aastal viis miljonit krooni ja puhaskasumit teenis firma 0,7 miljonit krooni.

Pärtelpoja äriidee oli graanulitehast 2003. aasta lõpus käivitades ära kasutada naabruses asuva aiamajade tootja ASi Valmeco saepuru ja höövlilaastud. Nüüd paneb tema sõnul tootmismahu kasvule piirid peale tooraine. "Saan kasutada vaid kuiva tooret, sest mul pole kuivatit," põhjendas Pärtelpoeg.

Tartumaal höövlimaterjali tootev AS Stahlhut alustas graanulitootmisega aasta tagasi. "Muretsesime graanulipressi eelkõige selleks, et vääristada meie tootmisjääke," rääkis Stahlhuti juht Ain Lubi. Tootsime mullu 8000 tonni graanuleid, veidi ostsime tooret ka mujalt juurde, lisas ta.

Jaga lugu:
Seotud lood
TÖÖSTUSUUDISTE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad tööstusuudised igal nädalal enda postkasti.

Tööstusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Harro Puusild
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24harro@toostusuudised.ee
Roberta Lupp
Roberta LuppTööstusuudised.ee sündmusedTel: 5331 0510roberta.lupp@aripaev.ee
Rain Jüristo
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077Rain.jyristo@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt