29. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Terasetootmises tuleb rekordiline langus

Tulevaks aastaks prognoositakse maailma terasetoodangu vähemalt 10%list langust, mis oleks kõige järsem tootmismahtude vähenemise viimase 60 aasta jooksul, kirjutas Financial Times.

Süngeimate prognooside järgi võib kuluda vähemalt neli aastat, enne kui tootmismahud naasevad 2007. aasta tasemele.

Septembris ja oktoobris vähenesid järsult ehitusfirmade, autotootjate ja kodumasinate tootjate tellimused, mille peale paljud terasetootjad eesotsas Lakshmi Mittal’i ArcelorMittali ja Venemaa Severstaliga on järsult toomist vähendanud.

Severstali aktsiad on juuli algusest jõuludeni kukkunud ligi 90%, Arcelor Mittali aktsiad enam kui 70% ning USA suurima terasetootja US Steeli aktsiad on kukkunud 79%.

USA konsultatsioonifirma World Steel Dynamics hinnangul võib maailma terasetoodang tuleval aastal kahaneda tänavusega võrreldes 13,9%.

Viimane suurim terasetoodangu langus Teise maailmasõja järel leidis aset 1982. aastal, mil toodang vähenes 8,7%. Kogu eelmise sajandi jooksul oli vaid kolm perioodi, mil terasetoodang kahanes kolm aastat järjest. Need olid 1930-32, 1944-46 ja 1990-92, kirjutas FT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077