29. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läti upub juustumägede alla

Piimakombinaatidel pole enam Lätis toodetud juustu kuhugi panna, sest laod on pilgeni täis, kirjutas biznews.lv. Võrreldes möödunud aasta sama ajaga on laos juustu kaks korda rohkem, juustu müük aga ei edene.

Sellest kõneleb Läti piimaliidu statistika. 1. detsembri seisuga oli laos 2 480 tonni juustu, mida on üle kahe korra rohkem kui aasta eest, mil varud ulatusid 1 040 tonnini. Piimaliidu andmetel tekkisid tootjatel probleemid ekspordi ja arveldustega. Tulevaks aastaks on raske midagi ennustada, sest uued tarnelepingud sõlmitakse jaanuaris.

Majandusraskused on löönud eelkõige neid piimatööstusi, mis toodavad juustu, kirjutas Diena. Juustutootja Preilu siers koondas detsembris 23 töötajat ja on piimatootjatele võlgu paari kuu jagu raha.

Toodeti üle, kommenteeris olukorda Läti piimaliidu juht Arvids Ušca.

Augustis polnud juustu eksportimisega veel mingeid probleeme ja tööstused huugasid arvestusega, et septembris ja oktoobris läheb eksport varasemat arvestades vähemalt sama hästi. "Kuid ülemaailmne kriis, nõudluse kukkumine ja ka valitsus oma maksutõusuga, see stsenaarium on ettevõtteile katastroofiline," kommenteeris olukorda Preilu siers juhatuse liige Jazeps Šnepsts. "Aga kust meil raha võtta on? Meil, erinevalt valitsusest, pole Rahvusvahelist Valuutafondi tagavaraks."

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077