Autor: dv.ee • 2. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti eksportijad: olukord on nutune

Ekspordiga tegelevate Eesti ettevõtete juhid rääkisid dv.ee-le, et olukord Põhjamade ja lähinaabrite turul on äärmiselt kurb, kuigi on loota olukorra paranemist aasta-paari pärast.

Ehitusmaterjalide tootjate sõnul on viimasel ajal järsult langenud Venemaale, Lätti, Rootsi ja Norra eksporditavate kaupade mahud.

«Olukord on nutune,» ütles AS Textuur tegevdirektor Argo Jõgi. Ehitusmaterjale tootev ettevõte oli sunnitud vähendama tootmismahtusid 40%. «Ilmselt Rootsi kuningas on meie peale pahane,» vastas Jõgi küsimusele, miks nende Rootsi-suunaline eksport on langenud nullini. Jõgi arvates põhjustab seda üleüldine kriis ja tarbimise langus kõikides riikides. «Inimesed ei taha raha raisata,» seletas ta. «Aasta tagasi oli üks äärmus - müügibuum, nüüd on aga teine äärmus.»

Jõgi avaldas lootust, et aasta-paari pärast turg taastub. «See võib juhtuda isegi varem kui keegi arvata oskab. Praegu on tähtis ellu jääda. Kellel on rasva peal, see kannatab. Teised on sunnitud tegevusvaldkonda vahetama,» seletas ta.

Vaatamata sellele, et tootmine langes 40% võrra, Jõgi enda sõnul töötajaid ei koonda: «Palka maksame endiselt, see ei ole just kõige suurem kuluallikas, kuigi inimesed nädala kuus lihtsalt puhkavad. Me jälgime hinnataset ning kasutame hetke, et tootmist automatiseerida, soetada uusi seadmeid ning minna uutele turgudele. Meil on praegu käimas läbirääkimised kahe partneriga». Jõgi ei tahtnud öelda, mis turud need on. «Konkurendid muidu saavad teada,» põhjendas ta napilt.

Kuigi Läti turg on ka kokku kuivamas, õnnestus Textuuril suurendada oma ekspordimahte 20% võrra. «See juhtus, kuna mõned tegijad lahkusid turult ning meie hõivasime nende nišši,» seletas Jõgi.

Meelis Pärna, kes vastutab ettevõtte Saaremaa Saunad toodete turustamise eest Põhjamaadesse, väitis, et ekspordimahud jätkavad langemist. Asi ei ole ainult turgudel valitsevas olukorras, vaid ka Venemaa toorme kallinemises.

«Pärast seda kui möödunud aasta teisel poolel tõstis Venemaa puidu hindasid, kaotasid meie tooted konkurentsivõime. Veel rohkem kannatas meie eksport Norrasse. Oleme kaotanud atraktiivsust põhja klientide jaoks, kuna nad võivad nüüd sama kvaliteedi ja hinnaga osta analoogseid tooteid soomlastelt,» rääkis Pärna. Tema sõnul langes ekspordi maht 10%ni kogu Saaremaa Saunade tootmismahust, samas kui aasta tagasi oli see näitaja 40-50%.

Puit- ja puitalumiiniumuksi ning -aknaid valmistava Viking Windows ASi ekspordijuht Tanel Kookmaa ütles samuti, et Skandinaavia ostjad ei kipu enam lepinguid sõlmima. «Meil on pakkumised väljas, kuid huvi nende vastu tunnevad vähesed. Teised mõtlevad enne tehingu sõlmimist pikalt või loobuvad üldse. Sama olukord on ka Iirimaa ja Norraga. Meie eksport Rootsi on langenud 3-4%ni,» sõnas Kookmaa.

ASi E-Betoonelement eksport langes samuti miinimumini. Müügi- ja turundusdirektori Mart Arro sõnul on nende peamisteks turgudeks siiamaani olnud Venemaa ja Rootsi. «Venemaal me müüsime Peterburi, kus praegu on üks suur projekt lõpetamisel ning uusi projekte näha pole. Rootsi turul valitseb sama olukord mis Eestiski - turg langeb, müügimahud kahanevad,» märkis Arro.

E-Betoonelemendi eksport ulatub tänavu ligikaudu 20%ni müügitulust. Suurem osa ekspordist läheb Venemaale, eksport Rootsi jääb alla 1%. 2008. aasta ekspordimahud on tänu suurematele projektidele olnud suhteliselt stabiilsed, tunnistas Arro.

Küsimusele, millised võiksid olla ekspordimahud järgmisel aastal, ei osanud Arro vastata. «Täna on võimatu mingeid prognoose teha,» sõnas ta, "karta on eksportmahtude vähenemist."

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077