27. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kruuda: Alta võib lihtsalt teisi ostuhuvilisi peletada

Kalevi suuromanik Oliver Kruuda näeb Alta Capital Partenersi nõude ja aktsiate arestimise võimaliku põhjusena soovi teisi ostuhuvilisi Kalevi ja Tere ümbert minema peletada.

Tahtsin uurida, et kes siin siis kiusu ajab – ma saan aru, et teie poolt muidugi Alta, aga mis nüüd juhtuma hakkab?

Kui nüüd suurt pilti valgustada, siis on see nii – kui sa tahad midagi osta, siis elementaarne asi on see, et sa paned selle ostu kinni ja maksad 10%. Kui sa ei suuda osta, siis see 10% jääb mulle. Nüüd kui ma ei taha müüa, siis ma maksan sulle tagasi selle 10% pluss veel 10% trahvi. See on kogu asja suur pilt. Ega siin midagi muud ei ole.

Suvel läksime lahku. Kui siin neid meie väljaütlemisi läbi börsisüsteemi vaadata, siis me andsime Altale võimaluse oma pakkumist täiendada. Küsida partneritelt lisaraha. Nüüdseks oleme tõesti kümneid ja kümneid kordi kohtunud. Oleme olnud hästi paindlikud ja osavõtlikud.

See teadmine, et kohus teie vara arestib, tuli siis tõepoolest täieliku üllatusena?

Mind siin maailmas enam mitte miski ei üllata. Ma olen üht kui teist teinud ja mind see jalgade pealt maha ei löö. Mina pidasin esmaspäeval itaallastega jalgrattatiimi järgmise aasta arenguplaani koosolekut. Võib-olla saame eestlased suurde tiimi sõitma. Siis tegin vahepeal ühe suitsu ja sel ajal jurist tuli ja ütles, et selline asi on. Mina ütlesin fine, rääkige advokaadiga.

Aga meil oli selles osas Altaga räägitud, et me saame ise omavahel hakkama. 12. novembril veel istusime laua taga ja sõstrasilmselt rääkisime üksteisega. Nüüd võeti kohtutoimikust välja, et 7. novembril on võetud väljavõtteid igasugustest registritest. Et üks käsi tegi üht ja teine käsi tegi teist. Nii need asjad ei käi.

Kas see nende nõue puudutab ainult 6 miljonit eurot ettemaksu või maksis Alta Tere eest ka midagi ette?

Põhimõtteliselt me käsitleme seda koos. Meie nõue on börsiteates esitatud suvel – 14,7 miljonit eurot. See on mõlema tehingu ärajäämise trahv ja selle nõude me esitame. Nõude tõendamiseks esitame me omad argumendid. Seda, kas meil on õigus või ei ole, otsustab Rootsi arbitraaž.

Me panime sinna ka kirja, kus ja millist kahju me saime sel perioodil.

Mina pidin saama eelmise aasta novembris raha. Räägitakse jaanuarist ja nii – ei, novembris pidin saama raha. Eesti konkurentsiseadus annab õiguse ainult kaks kuud protsessi venitada. Kui me 20. septembril sõlmisime lepingu, siis 20. september pluss kaks kuud, on 20. november. Kõik need kuupäevad, mis sellest kuupäevast edasi on läinud, on olnud minu hea tahe aidata tehingut sulgeda.

Siit edasi tahakski küsida, et kuidas protsess edasi läheb? Varad on arestitud, müüa ei tohi?

Kui ma midagi peaks müüma, siis ma kindlasti müüks selle kallimalt, kui kuus miljonit eurot. Ma arvan, et õiglane oleks see, et kohus vabastab mu aktsiad. Selline tagatis on üleloomulikult kõrge. 550 miljoni eest netovara on panditud tõendamata 90miljonilise nõude vastu. Ja nõue on tõendamata.

Kui pikk see protsess tuleb ja mis juhtub, kui Alta võidab?

Alta tugineb oma nõudes ainult turuvapustusele. Kui mina võtsin eelmise aasta sügisel ülevõtmispakkumise laenu ja tegin Kalevi aktsionäridele ülevõtmispakkumise, siis mul ei olnud turuvapustust. Selle aasta sügisel võtsin ma piimatööstuse ühendamise laenu. Kas siis minu jaoks ei ole turuvapustust? Kas siis ainult nende jaoks on turuvapustus?

Kas see turuvapustuse punkt ei ole siis üldse pädev?

Minu jaoks pidi tehing olema suletud 20. novembril [2007]. Mina finantseerisin eelnevalt ülevõtmispakkumist, turuvapustust ei olnud. Ja kui nendel oli kevadel turuvapustus, siis mina finantseerisin nüüd sügisel oktoobris ära piimanduse kokkupaneku. Ka ei olnud turuvapustust. Kuidas saab olla nii, et mul ei ole ja nendel on? Ja need summad, millega mina finantseerisin, need on need suurusjärgud, mida nemad ei olnud nõus välja käima.

Nii et sellist varianti ei ole, et Alta õiguse saaks?

Pakun, et läheb natukene aega. See on suur ja huvitav protsess. Eesti advokaadid on kindlasti huvitatud, kui nad saavad selle läbi käia. See võtab natuke aega. Me saadame nüüd ka oma nõude välja. Enne me otsest nõuet nende emaettevõttele ei saatnud, sest meil oli selline kokkulepe. Aga kui selline käitumine tuleb, siis saadame välja.

Kuidas müügiga jääb?

Meil käib hästi tihe läbirääkimine. Alta taktika võib olla ka see, et peletada teisi ostjaid. Päris kõva töö käib.

Ja tegelikult on asi ka selles, et ma pean ükspäev otsustama. Kui saan praegu näiteks müügi eest palju raha, mida ma siis ostan? Öeldakse, et turg on maas, saab odavalt osta. Aga ma ei taha osta kellegi teise asju. Tahaks oma asju teha.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077