14. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jõulud tulevad ilma liha- ja piimahinna tõusuta

Eesti liha- ja piimatööstused ei plaani sel aastal hindu tõsta, pigem tuntakse hindade alandamise survet, et üldse konkurentsis püsida.

"Üldjoones ma arvan küll, et detsembris hinnatõusu ei tule, meie ettevõttes kindlasti mitte,“ kinnitas Nõo Lihatööstuse juhataja Toomas Kruustük. „Ma arvan, et tänase seisuga on plaanid tehtud.“

Kruustüki sõnul on hinnad sel aastal iseenesest tõusnud, nemad seda viimasel ajal teinud ei ole. „Oleme püüdnud oma hinnataset säilitada,“ rääkis lihatööstur. Tegelikult on nad püüdnud ettevõttes igas mõttes kokkuhoidu saavutada. „See on meil tõsine igapäevane teema, kuidas kulusid vähendada,“ nentis ta.„Et konkurentsis püsida, peame püüdma hindu säilitada, mitte neid kunstlikult tõstma,“ möönis Kruustük. Tema sõnul on sunnitud Nõo Lihatööstus hindu tõstma siis, kui toorainehinnad tõusevad, aga seda ei oska praegu ette näha.„Kui lihatoodete hinda tõsta, siis teeb tarbija oma valikud,“ ütles Kruustük. Ta loodab, et tarbija ei hakka kokku hoidma, sest tema hinnangul ei anna toidu pealt eriti kokku hoida. „Tarbija teeb siis valiku kahe halva vahel, eks seda ole siis näha,“ uskus Kruustük.Saaremaa Piimatööstuse juhatuse esimees Andi Saagpak kinnitas samuti, et ei ole plaanis detsembris hindu tõsta. „Arvestades praegust ostulaine kasvu ja stabiilsuse säilitamise vajadust, siis võib-olla tuleb mõelda hoopis natuke hinna langetamisele,“ nentis piimatööstuse juht.„Me ei tooda jõuluehteid,“ ütles Saagpak poolnaljatades, justnagu saaks jõuluaegu inimeste ostulembust hinna tõstmisega ära kasutada. „Me toodame ikkagi juustu.“„Ei ole detsembri plaanides küll sellist "jõuluüllatust" Eesti rahvale ette näinud,“ märkis Tere juhatuse liige Ülo Kivine toodete võimaliku hindade tõstmise kohta. „Meie üllatused küll tulevad, aga seda rea uute toodete näol.“Valio Eesti tegevdirektor Kari Finska kinnitas, et ettevõte ei plaani lähitulevikus hindu tõsta. Lähima kolme kuu jooksul ei plaani ka Rakvere Lihakombinaat toodete hindu tõsta, ütles kombinaadi juhatuse esimees Anne Mere.Oktoobris olid toidukaubad statistikaameti andmetel eelmise aasta oktoobriga võrreldes 13,7 protsenti kallimad, samas langes oktoobris võrreldes septembriga toidu ja mittealkohoolsete jookide tarbijahinnaindeks 0,2 protsenti.

Eelmistel aastatel on toidukaupade hinnad pigem näidanud tõusutrendi

Tarbijahinnaindeksi muutus protsentides võrreldes eelmise aastaga

2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007toidukaubad 2,6 7,1 2,7 -0,6 3,7 3,7 4,6 8,0

allikas: Statistikaamet

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077