12. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puidunõudlus Soomes väheneb järsult

Soome Pellervo majandusanalüüsi keskus (PTT) prognoosib Soomes maailmamajanduse kasvu aeglustumisest suuremat puidunõudluse langust kui üheksakümnendate aastate majanduslanguse ehk „lama“ päevil.

Toona kukkus nõudlus 15%, 53 miljonilt kuupmeetrilt 46 miljonile. Nüüd prognoositakse kahe aastaga nõudluse vähenemist 75 miljonilt kuupmeetrilt 61 miljonile, kirjutas Kauppalehti. Risk on, et langus tuleb veelgi suurem.

PTT prognoosib, et saetööstuste toodang kahaneb tuleval aastal viiendiku võrra üheksale miljonile kuupmeetrile. Järsult on võimsusi kärpinud paberi- ja metsatööstus. Varud on rekordilised.

Kõik see toob alla puidu hinna. PKK prognoosib, et näiteks okaspuu palgi hind langeb sel ja tuleval aastal 15%, alla 50 eurole kuupmeetrist, kirjutab leht.

Muutunud oludes saab Soome metsatööstus hakkama täiesti ilma Venemaa puiduta. Rootsis on olukord teine – seal on puidust nappus, mis mõjutab hindu kogu Läänemere piirkonnas. Danske Bank juba soovitab oma Rootsi klientidele, et nad puidu müügiga ei kiirustaks ja ootaksid paremaid hindu.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077