Autor: Tiit Elner • 5. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome tselluloositehase Venemaa projekt sai 20 mln euroga vastu pükse

Ruukki Group loobus kohtuga kompensatsiooni nõudmisest Kostromas katki jäänud projekti eest, kuigi ettevõtte hinnangul rikkus kohalik võim lepingut.

Praegu kahjumis olev börsiettevõte tõstis karile jooksnud Venemaa-projekti 20 mln eurose kahjunõude asjus käed üles, kirjutas täna ettevõtte kvartaliaruandele viidates Kauppalehti.

Ruukki lõpetas sügisel kohtus Kostroma kohaliku administratsiooniga protsessimise, mida oli suvel alustanud. “Siin pole midagi imelikku. sellised protsessid on alati pikad ja komplitseeritud ning juhatuse hinnangul oli targem asi katki jätta,” tõdes ärijuht Jukka Havia.

Ruukki pidi kevadel pooleli jätma miljardilise saetööstuse ja tselluloositehase projekti Kostromas, kui kohalik võim taganes ettevõtmisele elutähtsatest soodustingimustest. Soome firma arvates rikkus Vene pool sellega lepingut. Algselt sõlmis Ruukki Group investeerimislepingu kuberner Viktor Šeršunoviga, too aga hukkus aasta tagasi autoõnnetuses. Prioriteetse investorina oleks ettevõte algse kokkuleppe kohaselt saanud raieõigusi oksjonil osalemata ning paremaid tingimusi ka puiduekspordile.

Sellise präänikuga tahtiski Venemaa meelitada riiki metsatööstuse investeeringuid. Tänavu kolme esimese kvartaliga tuli Ruukkil Venemaale tehtud investeeringuid maha kanda 16,3 mln eurot, eelmise ja üle-eelmise aasta kohta veel 4 mln eurot.

Ruukki pole siiski jätnud tselluloositehase Venemaale rajamise plaani, käimas on ka läbirääkimised saetööstuse vallas. Raha investeerimiseks on, eelmisel suvel kogus Ruukki avaliku aktsiaemissiooniga tselluloositehase tarvis 340 mln eurot. Saetööstusi omab ettevõte endiselt Soomes, peamised sihid on tal aga metallitööstuse allhanke ja Türgi maavarade vallas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077