5. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Carlsberg kaotab Balti riikidest 80 töökohta

Saku Õlletehase enamusomanikuks saanud Carlsberg vähendas tulemuste prognoose ning plaanib koondada töötajaid ja sulgeda Suurbritannia tehase, kuna Põhja- ja Lääne-Euroopa turud on mandunud.

Õlletööstus kaotatab rohkem kui 80 töökohta Balti riikides ning plaanib kahandada tööjõudu 60 inimese võrra järgmisel aastal ka Soomes. Carlsberg teatas, et on asunud läbirääkimisi pidama Inglismaa Leedsi õlletehase 170 töötajaga.

Ettevõte plaanib sulgeda Leedsi tehase 2011. aastaks, kui nõudlus edasi väheneb.

Ettevõte hoiaks restruktureerimise ja koondamistega kokku 169 miljonit Taani krooni (üle 304 miljoni Eesti krooni). Carlsbergi kolmanda kvartali kasum kasvas 3,7%, vahendas Bloomberg.

Pärast seda, kui Carlsberg teatas, et koondab töötajaid Soomes ja Balti riikides, kukkus ettevõtte aktsia Kopenhaageni börsil 8%. Carlsbergi aktsia odavnes täna Kopenhaageni börsil 20,50 Taani krooni võrra ning maksis 236,5 Taani krooni (425,7 Eesti krooni).

"Carlsberg on keskendunud Suurbritannia turule, mis praegusel ajal on ilmselt kõige nõrgem turg Euroopas,“ ütles Sanford C. Bernstein analüütik Trevor Stirling. „Ida-Euroopa näitab muretuma äraolemise võimalust, kuigi rahutus säilib,“ ütles Stirling ning lisas, et seda eriti Venemaa väljavaate osas, pidades silmas rubla väärtuse langust eelmisel kuul.

Ettevõtte selle aasta müügitulu kasvab 7%, jäädes alla varasemale prognoosile, mis oli 10%, ka kolmanda kvartali kasum erines analüütikute varasemast hinnangust.

Suurbritannias joodi viimasel kolmel kuul 161 miljonit pinti õlut vähem, võrreldes aastatagusega. Kogu müük kukkus 7,2%, teatas Suurbritannia Õlle ja Pubide Liit. Pubitööstus sai kannatada pärast seda, kui Inglismaa keelas 2007. aastal baarides suitsetamine ning paljud õllesõbrad eelistasid jääda koju ning osta õlut supermarketist.

Tänavu 19. juunil kirjutas Äripäev artiklis "Saku aktsionäridel kehvad valikud", et pole välistatud, et Carlsberg soovib Saku Õlletehase koguni sulgeda. 17. juunil Baselis kohtumisel analüütikutega ütles kontserni tegevjuht Joern P. Jensen, et lähima kolme kuni viie aasta jooksul suletakse Euroopas päris mitu tehast, aga ei täpsustanud ei regioone ega tehaste täpset arvu. Bloombergi teatel on Carlsbergil Euroopas kokku 49 tehast.

9. mail 2008 omandas Carlsbergi 100% tütarettevõtja Carlsberg Breweries A/S ülejäänud 50% Baltic Beverages Holding AB aktsiatest. Nimetatud tehingu tulemusel on Saku Õlletehase suuromanik Carlsberg.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077