Autor: Mariliis Pinn • 20. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sillamäe tehas varustab akutööstust kullaga

Ida-Virumaal tegutsev Ecometal kogub tänavu lähiregioonist kokku 20 000 tonni vanu akusid ning toodab neist 12 000 tonni pliid. Vanad akud, mis on loodusele ohtlikud, lähevad Ecometali abiga 90 protsendi ulatuses taaskasutusse, ettevõtte põhilised tooted on plii ja pliisulamid, mis peaaegu kogu ulatuses Sillamäe tehasest “kullakangidena“ Euroopa akutööstusele tagasi müüakse.

Äri on stabiilne ja kuna plii hind on maailmaturul viimastel aastatel kõva hüppe teinud, on Sillamäe meestel põhjust rahuloluks, kirjutas Toivo Tänavsuu oma ajaveebis.

Ecometali nõukogu esimees ja üks omanikest Tõnis Kaasik ütleb, et idee Eestis akusid ümber töötlema hakata tekkis juba kümmekond aastat tagasi. Kuna selleks oli vaja saada keskkonna kompleksluba - ja Ecometal oli üks esimesi uusi tootmisi, mis sellise loa Eestis sai - võttis tehase käivitamine aega aastaid.

„Olen eluaeg keskkonnakaitsega tegelenud ning jäätmekäitlus on tõusev trend,“ ütleb Kaasik. „Kuna jäätmete kogumine siin toimis ning vanu akusid transporditi Lätist ja Leedust läbi Eesti Hispaania ja Suurbritannia tehastesse, mõtlesime et miks neid laevaga nii kaugele vedada, kui võiks nad ka Eestis ümber töötada.“

Hetkel ehitatakse 40 miljoni kroonist tehase laiendust, kus saaks aasta lõpus hakata naatriumsulfaati kristaliseerima ja seda müüma paberi- ja tekstiili- ja kodukeemiatööstustele. Väike osa pliid sisaldavat šlakki, mis sulatusahjudest koguneb, ladestatakse Vaivarasse ohtlike jäätmete matmispaika.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077