Autor: Tiit Elner • 3. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parafiinimaffia trahv on üle 10 miljardi krooni

Euroopa Komisjon trahvis üheksat kemikaalitootjat kokku 676 mln euroga (10,58 mld krooni) kartellikokkuleppe eest, mis on aastaid mõjutanud kõiki tarbijaid.

"Ilmselt ei ole Euroopas kodu või ettevõtet, kes poleks ostnud "parafiinimaffia" kartellist mõjustatud tooteid," ütles komisjoni konkurentsivolinik Neelie Kroes BBC teatel. Trahvimisest pääses kümnes kartellikokkuleppe osaline, Briti-Hollandi Shell, kes sellest tegevusest võimudele ette kandis.

Parafiini kasutatakse küünalde, vahapaberi, papptopside ja -taldrikute, samuti kemikaalide ja autoosade tootmisel. Trahvi said järgmised ettevõtted: Sasol (LAV-Saksamaa, suurim trahv sellest seltskonnast 318,2 mln eurot), Exxon Mobil (USA), Repsol (Hispaania), ENI (Itaalia), Tudapetrol, Hansen Rosenthal ja RWE (kõik Saksamaa), Total (Prantsusmaa) ja MOL (Ungari).

Komisjoni teatel tunti aastatel 1992 kuni 2005 tegutsenud "parafiinimaffiat" ka nime all "blauer salon". See pärineb Hamburgi hotelli baari nimest, kus esmakordselt kokku saadi.

Komisjon hoiatas, et ettevõtete juhid ja omanikud peavad arvesse võtma, et taolist ebaseaduslikku kartellikäitumist ei lasta niisama toimuda. "Loodan, et need suured trahvid innustavad nende ja ka teiste ettevõtete juhtkondi väga hoolikalt jälgima, millega nende töötajad tegelevad," märkis Kroes.

Komisjoni otsuse järgi kogunesid kümne kartelliliikme esindajad regulaarselt, et arutada hinnakujundust, jagada turge ja kliente ning vahetada tundlikku ärialast infot. Sasol`i trahvi suurendati 50% selle eest, et ta juhtis ühendust, ENI trahvi tõsteti 60%, sest ta on olnud osaline ka varasemates kartellides. Shell sai seaduse ees puutumatuse, kuna tegi juurdluse algatamisele viinud ettekande.

Tegu on siiani EL võimude poolt tervele sektorile määratud trahvidest suuruselt neljandaga. Suurim trahv oli eelmisel aastal 992,3 mln eurot liftiettevõtetele. Komisjoni teatel võivad kartelli tõttu kahju kandnud üksikisikud ja ettevõtted selle korvamist nõuda EL liikmesriikide kodumaistes kohtutes.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077