Autor: Tiit Elner • 26. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loomaõiguslased propageerivad rinnapiimajäätist

Loomade õigusi kaitsev PETA tegi USA tuntud jäätisetootjale ettepaneku toota maiust rinnapiimast. Firma “Ben Jerry's” saatis loomakaitsjad viisakalt seenele.

“Tervitame PETA uudset lähenemist teemale tähelepanu pööramisel, kuid meie arvates on emapiima parim kasutamine selle andmine lapsele,” teatas Ben Jerry's esindaja. PETA (Inimesed Loomade Eetilise Kohtlemise Eest) nimetas inimpiima tervislikumaks, vahendas Associated Press.

“Teame, et idee on mõneti absurdne ning selle elluviimine oleks pingutus. Samal ajal on inimese jaoks küllalt absurdne ka lehmade piima joomine,” selgitas kampaania koordinaator Ashley Burne.

PETA saatis sel nädalal kirja jäätisefirma asutajatele Ben Cohenile ja Jerry Greenfieldile, milles nimetas lehmapiima ohtlikuks ning lehmade lüpsmist julmaks: “Kui läheksite üle lehmapiimalt rinnapiimale, võidaksid sellest nii teie kliendid kui lehmad.” Niimoodi vähendataks väidetavalt lehmade ning vasikate kannatusi ning pakutaks jäätisesõpradele tervislikumat toodet. Alla oli kirjutanud asepresident Tracy Reiman.

Maailma vanim rinnaga toitmist toetav organisatsioon La Leche League International oli PETA värske mõtte suhtes skeptiline. Organisatsiooni esindaja teatel ei ole lehmapiim ja rinnapiim üks-üheselt asendatavad ning rinnapiima kasutamine jäätise tootmisel võib olla seotud raskustega.

Tekib ka küsimus, kes hakkab tootjat rinnapiimaga varustama ja kas naised hakkavad piima eest tasu saama. On naisi, kes annetavad üleliigse piima piimapanka, et seda saaksid lapsendatud lapsed või need lapsed, kelle emadel pole oma lapsi mingil põhjusel võimalik rinnaga toita.

AP korrespondendi küsitletud inimesed tänavalt olid PETA idee suhtes seisukohtadel nagu “õudne” ja “segane”. Hiljuti poja rinnaga toitmise lõpetanud Jen Wahlbrinki (34) sõnul ta rinnapiima-jäätist ei pruugiks. Toorainest rääkides tuletas naine meelde enda imetamise-aegu ning mitte hea sõnaga: “Rinnapiima pump ei olnud just mõnus asi.”

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077