Autor: Mariliis Pinn • 11. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viru Keemia Grupp tahab hakata diisli- kütust tootma

Üks Eesti edukamaid tööstusettevõtteid Viru Keemia Grupp (VKG) haub suurejoonelist kava hakata Kohtla-Järvel põlevkiviõlist diislikütust tootma ning püstitada selleks nii võimas tehas, et see kataks ära peaaegu terve Eesti vajaduse.

"Me teame, et seda on võimalik teha," ütleb VKG arendusdirektor Jaanus Purga skeptikutele, kes arvavad, et õlist kvaliteetset autokütust ei saa, saab ainult naftast, kirjutas Eesti Ekspress.

Kütusetehase kava on Purga sõnul hetkel arendusfaasis, kolm maailma juhtivat tehnoloogiatarnijat lihvivad eestlaste jaoks tehnoloogiat, järgmise sammuna hakatakse tegelema lubade ja ehitusküsimustega.

Selle suurejoonelise kava puhul on võtmeküsimus energia hind maailmaturul, täpsemalt kütteõli ja diislikütuse hinnavahe, Purga räägib, et kütusetootmise eeluuring tehti juba viis aastat tagasi, kuid siis ei tasunud see hästi ära, kütteõli tonn maksis umbes 150 dollarit ja diislikütuse tonn 300 dollarit.

"See vahe oleks nibin-nabin kulud ära katnud, aga suuresti oleksime kütust siis tootnud rõõmu pärast, lihtsalt et on lahe," märgib Purga, "nüüd maksab kütteõli 600 dollarit, ent diislikütus juba üle 1000 dollari - nüüd räägime juba asjast!"

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077