3. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sloveenia peaminister eitab altkäemaksu võtmist

Sloveenia peaministri sõnul on Soome Yle uuriva ajakirjanduse saates MOT tema vastu suunatud altkäemaksusüüdistused alusetud. Soome politsei on aga vastuste andmisel kidakeelne.

Politsei palvel vabastati peale seitsmekuist vangistust viimane altkäemaksu andmises süüdistatud Patria juhtkonna liige, kuid riigi keskkriminaalpolitsei jätkab asjas koostööd Sloveenia kolleegidega. Sellised olid ainsad kommentaarid, mis saadi Soome keskkriminaalpolitseilt kui Yle uuriv saade MOT kirjeldas põhjalikult Soome kaitsetööstusettevõtte Patria altkäemaksu maksmise skeemi Sloveenias, kirjutas Helsingin Sanomat.

Saate järgi oli altkäemaksu makstud ka Sloveenia peaministrile Janez Jansale, mille kohta aga ei tule Soomes kuskilt mingit kinnitust.

Sloveenia peaminister Janez Janša aga eitab Ylele saadetud teates kõiki süüdistusi, nimetades neid täiesti alusetuteks ja absurdseteks. Tema sõnade järgi ei ole ta kunagi kohtunud antud firma esindajatega ning valitsus ei ole sekkunud otse ega kaudselt valimisprotsessi peale rahvusvahelise hanke välja kuulutamist. Peaministri arvates on MOT väited seotud 21. septembril riigis toimuvate valimistega ning nõudis eile õhtul peetud pressikonverentsil tõendite ettenäitamist ja Ylepoolset vabandamist. Esialgses teates Sloveenia peaministri büroost oli aga kirjas, et Janša ei kommenteeri hetkel uurimise all olevat asja.

Soome keskkriminaalpolitseis asja uuriv komissar Kaj-Erik Björkqvist ei kommenteeri Sloveenia pressis ilmunud teadet, et altkäemaksu vahendajaks peetud austerlane on kinni peetud ning Soome kriminaalpolitsei otsib taga ka sloveenlasest vahendajat.

Patria eest vastutav Soome minister Jan Vapaavuori möönab, et süüdistused on rängad, kuid ei soovi neid kommenteerida, sest asjaga tegelev politsei jagab teavet kõigile ühtemoodi. Riik on omanikuna suhtunud asjasse täie tõsidusega, vahetades välja Patria tegevjuhi. Samas ei oska Vapaavuori oma sõnade kohaselt välja mõelda, mida omanik selles etapis veel teha saaks.

Patria juhatuse esimees Risto Virrankoski sõnas, et ei leidnud MOT`st „mitte midagi sellist, mida meile varem kaela poleks kallatud“

„Kohtuotsus tuleb omal ajal, aga avalikkuse otsus on juba käes ning see on otsustest rängim. Isegi, kui ametlikku süüdistust ei esitata," lisas Virrankoski. "Peame oma avaliku pildi korda tegema iseenda ausa tööga.“

Nii Sloveenia altkäemaksuafäär kui ka väidetav altkäemaksu maksmine kahurite müügil Egiptusesse tahetakse prokuratuuri saata juba sellel aastal.

Samuti on Patria palvel algatatud uurimine ärisaladuste lekitamise kohta kahurite vigadest ja altkäemaksust avalikkusele rääkinud konsultandi suhtes.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077