29. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ansipi elektriaktsiis ületab Euroopa nõutut kolmekordselt

Keskerakondlasest riigikogulane Marika Tuus süüdistab Eesti 11,4protsendilises inflatsioonis Andrus Ansipi valitsust, kes tõstis ennaktempos aktsiise, vahendab maakonnaleht Meie Maa.

"Sel ajal kui naftabarreli hind oli aegade kõrgeim, surus meie võimuliit mootorikütusele veel aktsiisi otsa. Lisaks aktsiis kütusele ja elektrile, mis on kolm korda kõrgem Euroopa nõudest. Aktsiiside ennaktempos tõus on tekitanud kõrge inflatsiooni, mis näiski olevat võimuliidu eesmärk, et riigikassat täita. Kuid kahjuks mõjusid maksutõusud majandusele halvasti ja rahvas hakkas hoopis vähem poes käima, mistõttu riigil jäi käibemaks saamata," selgitab Marika Tuus.

Tuus ütleb, et vaatamata Ansipi kiitlemisele, on valitsusel nüüd vesi ahjus. "Tegelikult ei ole eelarve puudujääk midagi muud kui vale planeerimine. Kui teil rahakotis raha ei ole, ei kavanda te uue mööbli ostmist. Aga valitsus on just nii käitunud. Planeerinud olematut raha ehk õhku koalitsioonileppe elluviimiseks," räägib ta ja loetleb valdkondi, kus tavainimese toimetulek kehvemaks muutub.

"Oravad töötavad pingsalt selle nimel, et oma valijate ootusi täita, et jõukam osa ühiskonnast saaks veelgi rikkamaks. Tulumaksu alandamine aga just seda eesmärki täidab, sest rohkem võidavad sellest üle 40 000se palga saajad, kui vaesemad aktsiisitõusudega kaotavad," lisab Tuus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077