Autor: Agnes Ojala • 25. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lemeks: puidutööstuses on praegu seisak

Statistikaameti avaldatud väliskaubandusnäitajatest selgub, et nii eksporti kui ka importi on suuremal määral vähendanud puidutööstus, mis Lemeks Tartu juhi Andres Eduri hinnangul näitab turu seisakut.

„Puidutööstuses ei ole olukord praegu eriti kiita. On vaikus, seisak. Sellist ei ole viimase 3-4 aasta jooksul olnud,“ rääkis metsa varumise ja puidu töötlemisega tegeleva Lemeks Tartu juhatuse esimees Andres Edur.

Olukord on Eduri hinnangul tingitud Euroopas saematerjali langenud hindadest ja Skandinaavias tselluloositootmise mahtude vähenemisest, mis kukutas paberipuidu nõudlust. Lisaks mõjutab sektorit hetkel sesoonsusest tingitud madalhetk. Nimelt on puidutööstuses vaiksem kolmandas kvartalis.

„Import on vähenenud Venemaa toorme sisseveo pidurdumisest pärast seda, kui tulid kõrged tollitariifid. Sealt tulev import ilmselt jääbki vähenema,“ märkis ta. „Ekspordi osas aga võib arvata, et Euroopa ja Skandinaavia nõudlus peaks hakkama tõusma umbes poole aasta pärast.“

Madalseis Euroopa nõudluses on Eduri sõnul suures tekkinud üldisest majanduse jahtumisest.

Midagi katastroofilist sektoris Andres Eduri hinnangul aga ei ole. „Praegune langus ei olnud meile üllatus, olime selleks valmis. Meie investeeringud olid arvestatud nii, et kui tootmine väheneb, saame siiski hakkama. Teeme näiteks kolme vahetuse asemel kaks ja pool. Koondamist ette näha ei olem,“ lõpetas puidutööstus optimistlikult.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077