8. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saksamaa plaanib ehitada 30 avamere tuuleparki

Saksa transpordiminister Wolfgang Tiefensee ütles, et Berliin plaanib ehitada tulevatel aastatel 30 avamere tuuleparki, et jõuda taastuvenergia määra eesmärgini. See otsus tuli just siis, kui debatt tuumaenergia üle Berliinis kuumeneb.

Saksamaal kogub tuure energiadebatt, kus vaidlevad tuumaenergia pooldajad ja need, kes väidavad, et õige valik on taastuvenergia. Ning nüüd ütles Saksa valitsus, et nad plaanivad tulevatel aastatel suuremat arendustegevust tuuleenergeetikas.

Transpordiminister Wolfgang Tiefensee rääkis pühapäeval Berliini plaanist ehitada kuni 30 avamere tuuleparki, et jõuda riigi taastuvenergia osakaalu eesmärkideni. Intervjuus ajalehele Welt am Sonntag ütles ta, et plaan on ehitada umbes 2000 tuulegeneraatorit Põhja- ja Läänemerele, mis toodaksid 11000 MW elektrit.

„Nafta hind on teinud selle küsimuse veelgi pakilisemaks ja huvi investorite poolt näitab, et see on majanduslikult teostatav“ ütles Tiefensee.

Berliin soovib vähendada sõltuvust välismaistest energiatarnijatest ja ministri sõnade järgi tahab riik saada 2030. aastaks 25000 MW energiat tuuleenergeetikast. Tuulepargid, mille ühe hind on üks miljard eurot, hakkavad paiknema suhteliselt sügavas vees ja vajavad sadu kilomeetreid kaablit, et saaks genereeritud elektri ka maale tuua. Esimene tuulepark püstitatakse Borkumi saare lähedale Põhjamerre järgmisel aastal.

Juunis võttis Bundestag vastu seaduse, mille eesmärgiks oli suurendada taastuvatest energiaallikatest nagu tuul ja päikeseenergia osakaalu praeguselt 14 protsendilt 30 protsendini aastaks 2020.

Kuigi samas on ka esile kerkinud üleskutsed suurendada tuumaenergia osakaalu Saksamaa energeetikas, kuna nafta hind pidevalt tõuseb. Samas kui valitsev Kristlike Demokraatide ja vasaktsentristlike Sotsiaaldemokraatide koalitsioon on nõustunud sulgema kõik riigi tuumarajatised aastaks 2020 on siiski suurenenud üleskutsed vaadata uuesti üle tuumaenergiast loobumine.

Paljud Kristlike Demokraatide liikmed, sealhulgas Merkel väidavad, et see vähendab Saksamaa võimalusi kahandada oma sõltuvust fossiilsetest kütustest. Sotsiaaldemokraadid aga on tugevalt vastu tuumaenergiale tuginemise suurendamiseks. Transpordiminister Tiefensee, olles Sotsiaaldemokraatliku erakonna liige ütles pühapäeval, et investeerimine sellistesse energiaallikatesse nagu tuul on parem võimalus. „Me usume taastuvenergiasse ja mitte tuumaenergiasse“

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077