1. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesmärk nr 7: keskkonnasõbralik, konkurentsivõimeline energeetika

Eesti majanduskasvu ja tööhõive kavas on kirjas, et võrreldes Euroopa Liidu liikmesriikidega on Eesti olukord varustuskindluse ja konkurentsivõime osas hea, kuid meetmed ei ole tasakaalus. Võrreldes EL keskmisega on Eesti vähem panustanud energeetika keskkonnasäästlikkusele.

Kava punkt seitse kirjeldab konkurentsivõimelise ja keskkonnasõbraliku energeetika arendamist, lähtudes kolmest mõõtmest: energia varustuskindlustus, energeetika keskkonnamõju ning energia hind.

Kavas on kokku 8 meedet, nende hulgas Eesti-Soome merekaabli Estlink II ettevalmistustööde läbiviimine, Eesti-Soome vahelise gaasitoru keskkonnamõjude hindamine, Leedu Ignalina tuumajaama projektis osalemise otsuse ettevalmistamine ja otsuse tegemine, Soome tuumajaama projektis osalemise otsuse ettevalmistamine ning otsuse tegemine ja eelmistest mitte vähem oluline: uuringute läbiviimine Eestisse tuumajaama rajamise võimalikkuse ja põhjendatuse kohta (2009 - 2012), jne.

Energiatõhususe paranemise piiravaks teguriks Eestis on näiteks energiasäästu aspekti mitte arvestamine riigihangete ja väljastatavate toetuste puhul. Probleemiks tuuakse ka energiasäästualaste asjatundjate vähesuse ning tarbijate vähene teadlikkus energiasäästu võimalustest.

Majanduse konkurentsivõime seisukohalt väga olulise tähtsusega see, et energeetika keskkonnasõbralikkuse suurendamine mõjutab otseselt energia hinda. Ühelt poolt peab energia hind soodustama energiaefektiivsust. Teiselt poolt pärsib liiga kõrge energia hind majanduse konkurentsivõimet, seisab strateegias.

Kiire hinnatõus võib energiamahukates majandussektorites tuua kaasa märkimisväärse konkurentsivõime languse ning omada otseselt mõju tööhõivele. Samuti avaldab see otsest mõju inflatsioonile ning tootmissisendite kallinemine mõjutab oluliselt ka teisi sektoreid.

Hetkel on Eestis energia hind teiste Euroopa riikide hindadega võrreldes madal. Elektri hind on alla Euroopa Liidu keskmise ning gaasi hind tööstustarbijatele Euroopa madalaim.

Riigikantselei teatel on valitsus põhimõtteliselt kiitnud heaks majanduskasvu ja tööhõive kava aastateks 2008- 2011, oktoobris loodetakse kava ka vastu võtta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077