Elektri hind Nordpoolis kuuga tõusnud poole võrra

Elektri hind on Rootsis viimasel ajal
meeletult tõusnud, olles praegu 54% kallim kui kuu aega tagasi.

Rootslased ostavad elektrit Põhjamaade ühisturult Nordpool, mille kaudu müüb elektrit ka Eesti Energia. Sealne hind on praegu jõudnud 55 ööri ehk umbes 92 sendini kilovatt-tunnist, vahendas di.se SVT uudistesaadet „Rapport“.

Põhjamaades on juunis olnud väga vihmane, mis on tavaliselt elektrihinna alla löönud, praegu aga on olukord vastupidine. Põhjuseid võib leida Hiinast ja Norrast. Nimelt on mitu kaablit Rootsi ja Norra vahel töökorrast ära, mistõttu peab Rootsi Euroopast importima kivisöest toodetud elektrit. Viimane aga on märkimisväärselt kallinenud, kuna suur osa Euroopa kivisöest eksporditakse kasvavate vajadustega Hiinasse.

Elektri hind kasvab aga veelgi. Need, kes tahavad Nordpoolist järgmisel aastal elektrit osta, et seda edasi müüa, peavad praeguste andmete kohaselt selle eest maksma 62 ööri ehk umbes 103 senti kilovatt-tunnist.

Kui suvi aga tuleb väga kuiv, siis võivad hinnad jõuda ka juba ühe Rootsi krooni tasemele, mis oleks kõrgeim elektri eest makstav hind Rootsi ajaloos.

Elektri hinda on Rootsis mõjutanud ka see, et riigi kümnest tuumaelektrijaamast neli on praegu välja lülitatud.

Osale arutelus

  • Agnes Ojala

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara