Autor: Agnes Ojala • 27. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektri hind Nordpoolis kuuga tõusnud poole võrra

Elektri hind on Rootsis viimasel ajal meeletult tõusnud, olles praegu 54% kallim kui kuu aega tagasi.

Rootslased ostavad elektrit Põhjamaade ühisturult Nordpool, mille kaudu müüb elektrit ka Eesti Energia. Sealne hind on praegu jõudnud 55 ööri ehk umbes 92 sendini kilovatt-tunnist, vahendas di.se SVT uudistesaadet „Rapport“.

Põhjamaades on juunis olnud väga vihmane, mis on tavaliselt elektrihinna alla löönud, praegu aga on olukord vastupidine. Põhjuseid võib leida Hiinast ja Norrast. Nimelt on mitu kaablit Rootsi ja Norra vahel töökorrast ära, mistõttu peab Rootsi Euroopast importima kivisöest toodetud elektrit. Viimane aga on märkimisväärselt kallinenud, kuna suur osa Euroopa kivisöest eksporditakse kasvavate vajadustega Hiinasse.

Elektri hind kasvab aga veelgi. Need, kes tahavad Nordpoolist järgmisel aastal elektrit osta, et seda edasi müüa, peavad praeguste andmete kohaselt selle eest maksma 62 ööri ehk umbes 103 senti kilovatt-tunnist.

Kui suvi aga tuleb väga kuiv, siis võivad hinnad jõuda ka juba ühe Rootsi krooni tasemele, mis oleks kõrgeim elektri eest makstav hind Rootsi ajaloos.

Elektri hinda on Rootsis mõjutanud ka see, et riigi kümnest tuumaelektrijaamast neli on praegu välja lülitatud.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077