19. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina kärpis kütusetoetusi, tõi nafta hinna alla

Hiina tegi oma energiapoliitikas neljapäeval järsu kannapöörde, kärpides riiklikke subsiidiume.

See riskib kiirendada Hiina niigi kiiret inflatsiooni, maailmaturul tõi aga uudis nafta hinna languse.

Peking teatas, et tõstab bensiini ja diislikütuse hinda 18% ning elektritariife 5%. Naftabarreli hind, mis on allapoole tiksunud oodates nädala lõpus Saudi Araabia teadet toodangu suurendamisest, langes 4 dollari võrra 132,32 dollarile, kirjutas Financial Times.

Uued hinnad jõustuvad reedel. Enne muutust oli bensiini hind Hiinas 40% madalam kui USAs. Viimasel kuul on kütusesubsiidiume kärpinud ka India, Taiwan, Malaisia ja Indoneesia, riskides samuti inflatsiooni kiirenemisega.

Läinud nädalal kohtunud G8 tööstusriikide rahandusministrid deklareerisid, et näevad subsiidiumite vähendamisel olulist rolli nafta hinna allatoomisel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077