Autor: Sten-Aleks Pihlak • 18. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Parlament tahab Eesti Energia lõikust

Eilsel hääletusel tõmbas Euroopa Parlament energiaministrite plaanile energiatootja ja põhivõrk kokku jätta vee peale.

Eesti Energia lõikust soovivad konkurendid võivad jälle natuke kergemalt hingata, sest eile andis Euroopa parlament mõista, et ei lähe kaasa energiaministrite plaaniga hiilida mööda põhivõrgu ja energiatootja eraldamisest. Selgelt toetati vaid omandisuhete täielikku eraldamist.

Alles paar nädalat tagasi püüdsid energiaministrid pookida kindla energiamonopoli lõikuse kõrvale kaks alternatiivi. Pakutud variantide puhul tulnuks tagada ettevõtte sõltumatus kas kontrolliva bürokraatliku süsteemihalduri loomisega ja või põhivõrgule lisatingimuste kehtestamise abil. Mõlemal juhul oleks põhivõrk jäänud endiselt ülejäänud energiaettevõttega kokku.

Eesti Energia konkurentidele see võimalus ei meeldinud. „Ega ta nüüd mõistlik ei tundu," kommenteeris toona Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus, kelle sõnul kontrollivad mehhanismid sõltumatuse probleemi ei lahendaks, sest ühe tootja omandisse jääks ikkagi ka ülekandevõrk, millest kõik teised sõltuksid.

Siiski ei tähenda see veel lõplike otsuseid energiamonopoli saatuse osas. Lõikusevastastel lobigruppidel saavad aga lähiajal käed ja jalad tööd täis olema, et jõuda uuele kompromissile. Kas töö ka tulemusi annab selgub juba 4. juulil, mil Pariisis leiab aset uus Euroopa Energiaministrite nõukogu, kus ministrid uue ühtse seiskoha kokku panevad.

Energeetika mõistes tõotab tulla aga põnev suvi, sest juuli alguses Euroopa Liidu eesistujamaaks asuv Prantsusmaa on võtnud endale sihiks põhivõrkude küsimus lõplikult lahendada. See tähendab, et järgmise poole aastaga peaks Eesti Energia saatus oleme viimaks selge.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077