Euroopa Parlament tahab Eesti Energia lõikust

Eilsel hääletusel tõmbas Euroopa Parlament
energiaministrite plaanile energiatootja ja põhivõrk kokku jätta vee peale.

Eesti Energia lõikust soovivad konkurendid võivad jälle natuke kergemalt hingata, sest eile andis Euroopa parlament mõista, et ei lähe kaasa energiaministrite plaaniga hiilida mööda põhivõrgu ja energiatootja eraldamisest. Selgelt toetati vaid omandisuhete täielikku eraldamist.

Alles paar nädalat tagasi püüdsid energiaministrid pookida kindla energiamonopoli lõikuse kõrvale kaks alternatiivi. Pakutud variantide puhul tulnuks tagada ettevõtte sõltumatus kas kontrolliva bürokraatliku süsteemihalduri loomisega ja või põhivõrgule lisatingimuste kehtestamise abil. Mõlemal juhul oleks põhivõrk jäänud endiselt ülejäänud energiaettevõttega kokku.

Eesti Energia konkurentidele see võimalus ei meeldinud. „Ega ta nüüd mõistlik ei tundu," kommenteeris toona Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus, kelle sõnul kontrollivad mehhanismid sõltumatuse probleemi ei lahendaks, sest ühe tootja omandisse jääks ikkagi ka ülekandevõrk, millest kõik teised sõltuksid.

Siiski ei tähenda see veel lõplike otsuseid energiamonopoli saatuse osas. Lõikusevastastel lobigruppidel saavad aga lähiajal käed ja jalad tööd täis olema, et jõuda uuele kompromissile. Kas töö ka tulemusi annab selgub juba 4. juulil, mil Pariisis leiab aset uus Euroopa Energiaministrite nõukogu, kus ministrid uue ühtse seiskoha kokku panevad.

Energeetika mõistes tõotab tulla aga põnev suvi, sest juuli alguses Euroopa Liidu eesistujamaaks asuv Prantsusmaa on võtnud endale sihiks põhivõrkude küsimus lõplikult lahendada. See tähendab, et järgmise poole aastaga peaks Eesti Energia saatus oleme viimaks selge.

Osale arutelus

  • Sten-Aleks Pihlak

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara