Autor: Agnes Ojala • 28. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jordaania nõus eestlastega põlevkivi töötlema

Jordaania Kuningriigi peaminister Nader Dahabi sõnul otsustas Jordaania valitsus põlevkivivarud kasutusele võtta ning teha sel alal koostööd Eesti Energiaga.

Peaminister avaldas lootust, et koostöö jõuab kiiresti reaalsete tulemusteni ning Jordaaniasse kerkivad peatselt elektrijaam ning õlitehas, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

„Eesti Energia jaoks on tegemist keeruka, tõsise ja pikaajalise projektiga. Eestil on tehnoloogia ja kogemused põlevkivienergeetika valdkonnas, mida me tahaksime jagada ka teiste põlevkivi kasutamisest huvitatud riikidega. See saab toimuda aga vaid juhul, kui tehtav koostöö on majanduslikult tasuv mõlemale poolele,” märkis majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts täna Ammanis toimunud kohtumise järel.

Parts kohtus ka Jordaania energeetikaminister Khaldoun Qteishatiga, kellega arutas Jordaania energiamajanduse hetkeolukorda ja tulevikuväljavaateid. Kuna Jordaanias ei leidu naftat ega ka arvestataval hulgal maagaasi, on põlevkivi kasutuselevõtmine energiaallikana üks paremaid võimalusi kiiresti kasvava energiatarbimise katmiseks. „Kui kahe riigi energiaettevõtted ning Jordaania valitsus jõuavad mõlemale poolele kasulike kokkulepeteni, on Eesti valmis Jordaaniat aitama,” ütles Parts.

Jordaania impordib praegu 96 protsenti tarbitavast energiast, mis maksab enam kui viiendiku riigi sisemajanduse kogutoodangust. Põlevkivivarud, mis ületavad Eesti omi 40 korda, pakuvad samas võimalust olukorra muutmiseks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077