26. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energiaagentuur manitseb biokütustega jätkama

Rahvusvaheline Energiaagentuur IEA hoiatab, et biokütustel on tähtis roll maailma tänase ja homse energianõudluse rahuldamisel, ehkki neil võib toiduainete järsus hinnatõusus olla oma osa.

Tänavu moodustavad biokütused 50% kütusest, mis tulevad turule muudest allikatest kui naftat eksportivate riikide kartelli OPEC riikidest. See selgitab, miks kasvav kriitika biokütuste aadressil ning kartused, et nende tootmine väheneb, lõppeval nädalal nafta hindu kergitasid, kirjutas Financial Times.

„Kui meil neid barreleid ei oleks, siis ma ei tea kust me selle pool miljonit barrelit võtaksime,“ ütles IEA asedirektor William Ramsey. OPEC on teatanud, et ei plaani naftatootmist suurendada.

IEA hoiatus tuleb ajal, mis EL ja USA on kasvava surve all biokütuste toetused ümber vaadata ning suvel kohtuv G8 on lubanud teema päevakavasse võtta.

ÜRO toidu ja põllumajandusorganisatsioon FAO väidab, et biokütused ei ole sugugi peasüüdlased toiduainete hinnatõusus. FAO hinnangul võib kütuste arvele kirjutada ca 10% hinnatõusust, kirjutas Financial Times.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077