25. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vene oligarhid võitlevad niklitootja pärast

Neli Venemaa mõjukat oligarhi – Oleg Deripaska, Vladimir Potanin, Mihhail Prohhorov ja Ališer Usmanov võitlevad võimu pärast maailma suurimas niklitootjas Norilsk Nickel.

Neljapäeval ostis Venemaa rikkaimale mehele Oleg Deripaskale kuuluv maailma suurim alumiiniumitootja United Company Rusal 25% Norilski niklitootja aktsiatest investeerimisfirmalt Onexim Group, mida kontrollib Mihhail Prohhorov.

Onexim sai vastu 14% Rusali aktsiatest ning sularahasumma, mille suurust ei avaldatud, kuid mille sisse kuulub ka välispankadelt saadud 4,5 miljardi dollari suurune laen, vahendas Bloomberg.

Norilski niklitootja turukapitalisatsioon on 55,7 miljardit dollarit. 25% osaluse hind oleks seega 13,9%. Et aga Deripaska sai 25%-pluss-üks-aktsia, mis annab võimaluse juhatuse otsuseid blokeerida, on tegelik hind ilmselt kõrgem.

Deripaska on öelnud, et tahab metallihiiud liita. Ühendfirma toodaks 12% maailma alumiiniumist ning oleks ka maailma suurim nikli ja pallaadiumi tootja. Vase ja plaatina toodangult paikneks firma maailmas tootjate esikümnesse. Ülevõtt looks turukapitalisatsiooni poolest Venemaal Gazpromi ja Rosnefti järel suuruselt kolmanda ettevõtte.

Tehing on samm lähemale Norilski niklitootja kaasomanike Mihhail Prohhorovi ja Vladimir Potanini äride lahutamisele. Võib aga samas sütitada oligarhide vahel uue vägikaikaveo, kuna Norilski niklitootjale ihub hammast ka raua- ja terasefirma Metalloinvest, mille asutajaks on miljardär Ališer Usmanov.

Mis saab edasi, sõltub Vladimir Potaninist, kes on ca 30%ga niklitootja suurim osanik. Potanin on ärgitanud Norilski niklitootjat ühinemiskõnelusi pidama Metalloinvestiga. „Metalloinvesti ja Norilski Nickel jätkavad kõnelusi. Võimalik ühinemine sõltub mõlema firma aktsionäride enamuse otsustest ja turu hinnangust firmade väärtusele,“ kinnitas neljapäeval Metalloinvest.

Neljapäeval kohtus Potanin Venemaa ametist lahkuva presidendi Vladimir Putiniga, kuid ei avaldanud, kas kohtumine oli seotud Norilski niklitootjaga.

Prohhorov ja Potanin, kelle ajakiri Forbes reastas rikkaimate venemaalaste seas 5. ja 6. kohale lõid üheksakümnendatel aastatel ühiselt ühe edukaima äriimpeeriumi. 2007. a alguses teatasid mehed aga, et kavatsevad oma ärid lahku lüüa. Prohhorovi varanduse hindas Forbes 22,6 miljardile dollarile ja Potanini varanduse 22,4 miljardile dollarile. Riigi rikkaim mees on Oleg Deripaska 28,6 miljardi dollariga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077