25. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vene oligarhid jagavad Norilski niklitootjat

Vene oligarhi Oleg Deripaska kontrollitud Venemaa suurim alumiiniumitootja Rusal on valmis ostma teisele Vene oligarhile Mihhail Prohhorovile kuuluvad 25% pluss üks aktsia niklitootjas Norilsk Nickel, kui kolmas oligarh, Vladimir Potanin, ise Prohhorovi osalust ära ei osta.

Prohhorov ning Potanin, kellele kuulub samuti 25% Norilski niklitootjast, otsustasid oma pika ärikoostöö lõpetada ja minna eri teed pärast seda, kui Prohhorov sattus Courcheveli suusakuurordis sutenöörlusskandaali, milles Prantsuse kohus ta aasta alguses küll kahtluse alt vabastas. Läinud nädalal pakkus Prohhorov oma osalust Vladimir Potaninile 15,7 miljardi dollari eest.

Raskeks teeb tehingu tingimus, et Potanini Interros Groupil tuleb see sooritada 45 päeva jooksul. Potanin tahab enne sõltumatut arvamust osaluse õige turuhinna kohta.

Reedel teatas Mihhail Prohhorovile kuuluv Onexim Group, et sama osalust Norilski niklitootjas on valmis ostma ka Rusal. Selle tehingu järgi saaks Onexim 11% Rusalist ning ülejäänud hinna sularahas. Samuti saaks Onexim koha Rusali juhatuses, vahendas agentuur Bloomberg.

„Rusali ja Norilski niklitootja võimalik ühendamine Venemaa metalli- ja kaevandushiiuks, mil on liidripositsioon nii maailma alumiiniumi, nikli kui plaatina turul ning suur kasvupotentsiaal, tähendaks mõlema firma aktsionäridele olulist väärtuse tõusu,” ütles Onexim Groupi tegevjuht Dmitri Razumov.

Tehing annaks Rusalile suuremad rahalised vahendid globaalseteks laienemisplaanideks. Sel aastal võttis Oleg Deripaska, kelle varanduse ajakiri Forbes hindab 13,3 miljardile dollarile, üle Venemaa suuruselt teise alumiiniumitootja Sual Group. Deripaska Basic Element omab osalusi lennundus-, ehitus-, kaevandus-, finantsteenuste, energia, transpordi, tootmis- ja infrastruktuuri arendamise firmades. Edasi tahab Deripaska siseneda naftaturule ja üle võtta Russnefti, mille asutaja ja endine juht Mihhail Gutseriev põgenes välismaale, kui maksuinspektorid ta maksudest kõrvalehoidmise kahtlusega luubi alla võtsid.

Norilsk Nickel on maailma suurim niklikaevandaja, mille turukapitalisatsioon on üle 53 miljardi dollari. Rusali väärtuse hindavad rahvusvahelise pangad 30 miljardile dollarile.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077