24. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suured pressivad elektri hinda alla

Eesti suurtööstused on eesotsas Repo Vabrikute juhi Tiit Kolgiga löönud kokku ühisrinde, et asuda võitlusesse elektri hinna muutlikkuse vastu, mis praegu on kaikaks firmade arengukodarates.

"Tahame tekitada suuremat suurtarbijate kõlapinda energia hinda otsustavates ametkondades," selgitas Estonian Celli juhatuse liige Riia Ratnik loodava Elektrienergia Suurtarbijate Liidu eesmärki.

Ratniku sõnul ongi tööstuse tähtsus Eesti majanduses täielikult vaeslapse rolli jäetud. "Eesti majanduse alustala on tööstus, eriti eksportiv tööstus. Tööstusettevõtete osa majanduses ei ole seni väärtustatud, vaid on tehtud poliitilisi otsuseid, mis energiamahukat tööstust negatiivselt mõjutavad," märkis Ratnik.

Ratniku sõnul on stabiilsus see, mida elektriturul soovitakse. "Liidule on tähtis, et oleks võimalik majandustegevust strateegiliselt planeerida. Selge on see, et teadmatus elektri hinna muutustest pärsib uute investeeringute tegemist tehnoloogiasse," väitis ta.

Ratnik ei välistanud võimalust, et siinsed suurtööstused varsti oma uksed lihtsalt sulgevad.

"Praegu teadaolevaid juhtumeid ei ole, ent vaadates tulevikuprognoose ei saa seda välistada. Eriti mõjutab elektri hind ju rahvusvahelist konkurentsivõimet, sest kuigi on välja öeldud, et Eesti elektri hind on madalaimate hulgas Euroopas, siis samas on tööstusettevõtete, ka Estonian Celli konkurendid hoopis mujal maailmas," selgitas Ratnik.

Ratnik uskus kindlalt, et ühisrinne on võimeline tulevikus elektrihindades kaasa rääkima.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika asekantsler Einari Kisel tervitas loodavat liitu soojalt. "Igatahes on sellise energiatarbijate organisatsiooni teke tervitatav vastukaaluks energiaettevõtete organisatsioonidele. Ministeeriumi jaoks on tegemist väga olulise uue partneriga," sõnas Kisel.

Kiseli sõnul pole jutud suurtööstuste vaeslapserollist sugugi ülepingutatud. "Praeguseni on tõesti majandusministeerium pidanud üksi esindama ka energiatarbijaid ning sellest on kindlasti vähe," sõnas Kisel.

Kuigi ka Eesti Energia tootearenduse ja halduse osakonnajuhataja Jüri Johannson tervitab uustulijaid, ei usu ta liidu võimesse pikas perspektiivis elektri hinda mõjutada. "Elektrituru avanemine toob turule uusi elektrienergia tootjaid, hulgi- ja jaemüüjad ning siin Liit tulemusi praktiliselt mõjutada ei suuda," ütles ta.

Johannson ei arvanud, et meie majandusruumis suurtootjatele liiga oleks tehtud. "Elektrienergia hinnad ja võrgutasud on olnud viimastel aastatel stabiilsed ja kavandatud hinnamuutus tagasihoidlik võrreldes muude teenuste ja kaupade hindade muutusega," sõnas Johannson.

Ühisliidu idee algataja ja juht Tiit Kolk soovis ise teemat kommenteerida alles paari nädala pärast, kui kõik paberid korras on.

Autor: Äripäev , Sten-Aleks Pihlak

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077