24. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jürvetson: Eesti peaks tuumajaama ehitama

Riskikapitalist Steve Jürvetson ütles eile Silicon Valleys, et Eesti peaks kindlasti omale tuumajaama ehitama, kuna tegemist on võrreldes hetkel kasutuses olevate energialiikidega palju „rohelisema” tootmisviisiga.

„Tuumajaam on palju puhtam kui hetkel kasutuses olev põlevkivienergeetika. Mina pooldan tuumajaama ehitust,” sõnas Jürvetson.

Akadeemik Anto Raukase mõttekäigu peale, et Eesti peaks kõigepealt põletama puhtaks oma põlevkivi varud, sõnas Jürvetson, et põlevkivi energeetika puhul peaks mõtlema sellele, et tulevikus on tunduvalt efektiivsemad tehnoloogiad põlevkivi töötlemisel ning kasutegur oleks suurem.

Jürvetson esines Silicon Valleys toimunud Põhjamaade alternatiivenergeetika konverentsil, kus ta kinnitas, et roheliste kütuste kasutuselevõtmine on inimeste mõtteviiside küsimus.

„Tänapäevane roheline ettevõtlus ei ole enam piisavalt hea. Maailmas on tohutu turunõudlus rohelistele ja innovaatilistele toodetele. Tehnoloogia ja rohelise energia tulevik on peidus efektiivsuses, igaks puhuks eraldi disainitud lahendustes. Tulemas on uus renessanss energeetikas, meditsiinis ja elektroonikas, IT inspireerib bioloogiat, bioloogia inspireerib IT-d, mis omakorda inspireerib energiakasutust ning efektiivsust,” rääkis Jürvetson.

Jürvetson lisas, et ideede ja mõtteviiside muutused energeetikas ja biotehnoloogias, mis varem toimusid 10 aastaga, saame nüüd tehtud aastaga.

„Ma usun, et muutused, mida võib-olla varasemalt ei peetud võimalikuks meie eluajal juhtuvad umbes 20 aastaga, kuna muutuste kiirus on kiirenenud mitmekordselt. Tähendab see seda, et umbes 15% suurune fossiilsete kütuste kasutuse vähenemine muude energiate arvelt on võimalik. Enamik alternatiivenergiaid on potentsiaalsed: tuuleenergia, päikeseenergia jne. Väga huvitav on õli pressimine prügist ning fossiilse kütuse kütuste lisandid, kus säästud võivad olla väga suured,” rääkis Jürvetson.

Jürvetson lisas, et investeeringute mõttes on iga energeetika kasumlik, kuid tõde on selles, et mõned energeetikad on liiga algelised veel, et neid tõsiselt võtta.

Autor: Äripäev , Martin Hanson

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077