13. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsikommetaar: pidu lõppes varakult

Pärast teisipäeval toimunud viie aasta suurimat rallit läksid USA aktsiaturud taas kiiresti langusse, sest investoritel tekkis kahtlus Föderaalreservi suutlikkuses krediidikriisi lahendada.

Dow Jonesi tööstuskeskmine langes 0,38 protsenti 12110,24 punktini, peamiselt tehnoloogiasektori aktsiate hinnaliikumist peegeldav Nasdaqi koondindeks kukkus üle poole protsendi.

Aktsiahindade langusele andis hoogu ka nafta hinna kerkimine üle 110 dollari barrel. Nafta hinnaralli ning majanduskasvu aeglustumine on vähendamas nõudlust musta kulla järele, mistõttu olid löögi all suuremad naftatöötlusettevõtted. Nii kukkus Kirde-USA suurima naftatöötleja Sunoco aktsia hind 7,2 protsenti 53,35 dollarini. Riigi suurima naftatöötluskompanii Valero Energy aktsia hind langes 5,86 protsenti 50,65 dollarini. Kahanesid ka energeetikagigantide Exxon Mobili, Chevroni ning ConocoPhillipsi aktsiate hinnad.

Üha kallimaks läheb ka naftakompaniidel uute leiukohtade otsingu- ja uuringutööd. USA suuruselt kolmas naftakompanii ConocoPhillips teatas, et ühe barreli leidmise ja arendamise hinnaks kujuneb järgmise viie aasta jooksul keskmiselt 16 dollarit, võrrelduna 13 dollariga eelmisel aastal ning kümne dollariga eelmisel viiel aastal keskmiselt, kirjutas Bloomberg.

Suurte kukkujate hulgas olid elektroonika jaemüüjate aktsiad. Nii kukkus peamiselt elektroonikakaupadele spetsialiseerunud RadioShacki aktsia hind 5,06 protsenti 15,40 dollarile. Circuit City aktsia hind kukkus pea viis protsenti.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077