Taani tuulikutetootja Vestas plaanib hiigelinvesteeringuid

Taani tuulegeneraatorite tootja Vestas
tahab kiiresti kasvaval turul liidriks jääda ning peab selleks aastani 2020
investeerima vähemalt 100 miljardit Taani krooni, kirjutas Taani majandusleht
Börsen.

Tegemist oleks ühe suurima investeerimiskavaga kogu Taani ettevõtluse ajaloos, kirjutab leht.

„Meie hinnangul kasvab turg aastaks 2020 miljonile megawatile,” ütles Vestase tegevdirektor Ditlev Engel. „Kui Vestas tahab reel püsida, seab see meile tohutud nõudmised.” Igal aastal peavad tootmisvõimsused kasvama enam kui 20%.

2007. aasta lõpus oli maailmas püsti pandud tuulegeneraatorite koguvõimsus umbes 100 000 MW. Kui Vestase prognoos paika peab, tuleb aastaks 2020 juurde toota tuulikud, mis toodaks ülejäänud 900 000 MW. Vestase osa sellest oleks 225 000 MW, kui firma soovib edaspidigi veerandit maailmaturust enda käes hoida, kirjutab leht.

Vestase kogu tegevusaja jooksul toodetud tuulegeneraatorite koguvõimsus on täna 35 000 MW.

Engel ei taha nimetada investeeringu suurust, kuid Kaupthingi panga analüütiku Peter Rothauseni hinnangul võib summa küündida 100 miljardile Taani kroonile, kui igal aastal tuleb tootmist enam kui 20% suurendada. Töötajate arv kasvab aastaks 2020 tänaselt 15 000-lt 100 000le.

Vestas on praegu sedavõrd kasumlik, et suudaks Rothauseni sõnul oma laienemisplaanid ise rahastada ning maksta samal ajal aktsionäridele ka dividende.

Need ambitsioonid peaksid aastaks 2020 kasvatama Vestase käibe 400 miljardile Taani kroonile. See on enam kui kümme korda suurem selle aasta käibeprognoosist 42,5 miljardit Taani krooni. Läinud aastal tootis Vestas tuulegeneraatoreid koguvõimsusega 4500 MW.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara