4. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taani tuulikutetootja Vestas plaanib hiigelinvesteeringuid

Taani tuulegeneraatorite tootja Vestas tahab kiiresti kasvaval turul liidriks jääda ning peab selleks aastani 2020 investeerima vähemalt 100 miljardit Taani krooni, kirjutas Taani majandusleht Börsen.

Tegemist oleks ühe suurima investeerimiskavaga kogu Taani ettevõtluse ajaloos, kirjutab leht.

„Meie hinnangul kasvab turg aastaks 2020 miljonile megawatile,” ütles Vestase tegevdirektor Ditlev Engel. „Kui Vestas tahab reel püsida, seab see meile tohutud nõudmised.” Igal aastal peavad tootmisvõimsused kasvama enam kui 20%.

2007. aasta lõpus oli maailmas püsti pandud tuulegeneraatorite koguvõimsus umbes 100 000 MW. Kui Vestase prognoos paika peab, tuleb aastaks 2020 juurde toota tuulikud, mis toodaks ülejäänud 900 000 MW. Vestase osa sellest oleks 225 000 MW, kui firma soovib edaspidigi veerandit maailmaturust enda käes hoida, kirjutab leht.

Vestase kogu tegevusaja jooksul toodetud tuulegeneraatorite koguvõimsus on täna 35 000 MW.

Engel ei taha nimetada investeeringu suurust, kuid Kaupthingi panga analüütiku Peter Rothauseni hinnangul võib summa küündida 100 miljardile Taani kroonile, kui igal aastal tuleb tootmist enam kui 20% suurendada. Töötajate arv kasvab aastaks 2020 tänaselt 15 000-lt 100 000le.

Vestas on praegu sedavõrd kasumlik, et suudaks Rothauseni sõnul oma laienemisplaanid ise rahastada ning maksta samal ajal aktsionäridele ka dividende.

Need ambitsioonid peaksid aastaks 2020 kasvatama Vestase käibe 400 miljardile Taani kroonile. See on enam kui kümme korda suurem selle aasta käibeprognoosist 42,5 miljardit Taani krooni. Läinud aastal tootis Vestas tuulegeneraatoreid koguvõimsusega 4500 MW.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077