Autor: Mariliis Pinn • 30. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piim 62% kallim kui pool aastat tagasi, oodata on langust

Maailmaturul tekkinud defitsiidi tõttu kallines piim poodides viimase aasta jooksul 62 protsenti, kuid kevadel võib selle hind taas langeda.

Aktsiaseltsi Tere Piim varumisosakonna juhataja Jaan Kree ütles, et üks põhjus, miks hind hüppeliselt tõusis, oli kuuldus, et hiinlased soovivad osta suures koguses piimapulbrit, kirjutas Sakala. Hiinlaste huvi pole paraku osutunud nii suureks, kui loodeti.

«Tootjatena me euroametnike käest maailmas toimuva kohta õiget infot ei saa,» nentis Kree. «Rõõm sellest, et meie põllumehi ootavad ees head ajad, oli ennatlik. Hoiame hinge kinni, et piimapulbri hind kevadel maailmaturul tõuseks, sest muidu tabab Eesti piimandust järjekordne suur pauk.»

Varumisosakonna juht lausus, et kui piimapulbrit ostma ei hakata, võib kevadel siseturul toorpiima hind taas langeda. «Õnneks on pulbrit võimalik müüa riikidesse, kus talvel on piima vähe,» nentis ta ning avaldas lootust, et langust siiski ei tule.

Asjatundja hinnangul jäädi piima hinna tõstmisega hiljaks. Piimatööstused vaevlesid aastaid kahjumis ning järele jäid neist vaid üksikud.

«Nii pakend, piimatankid kui kõik muu on hüppeliselt kallinenud. Praegu, mil inflatsioon on väga suur, ei jää hinnatõusust hoolimata ei meile ega tootjatele senisest oluliselt rohkem raha kätte,» kõneles Kree.

Läinud sügiseni Kõpu PM-i piimafarmi juhtinud Karel Tölp ütles, et hinnalangus on võimalik, sest Uus-Meremaal on kuuldavasti tänavu eelmistest soodsam suvi, aga nimetatud saareriik on maailma suurim piimapulbri eksportija.

Tölbi meelest maksavad tööstused tootjatele siiski vähem, kui normaalne oleks. «Kokkuostuhinnad on tõusnud viiendiku, kuid poes on piimatooted tunduvalt rohkem kallinenud,» lausus ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077