Piim 62% kallim kui pool aastat tagasi, oodata on langust

Maailmaturul tekkinud defitsiidi tõttu
kallines piim poodides viimase aasta jooksul 62 protsenti, kuid kevadel võib
selle hind taas langeda.

Aktsiaseltsi Tere Piim varumisosakonna juhataja Jaan Kree ütles, et üks põhjus, miks hind hüppeliselt tõusis, oli kuuldus, et hiinlased soovivad osta suures koguses piimapulbrit, kirjutas Sakala. Hiinlaste huvi pole paraku osutunud nii suureks, kui loodeti.

«Tootjatena me euroametnike käest maailmas toimuva kohta õiget infot ei saa,» nentis Kree. «Rõõm sellest, et meie põllumehi ootavad ees head ajad, oli ennatlik. Hoiame hinge kinni, et piimapulbri hind kevadel maailmaturul tõuseks, sest muidu tabab Eesti piimandust järjekordne suur pauk.»

Varumisosakonna juht lausus, et kui piimapulbrit ostma ei hakata, võib kevadel siseturul toorpiima hind taas langeda. «Õnneks on pulbrit võimalik müüa riikidesse, kus talvel on piima vähe,» nentis ta ning avaldas lootust, et langust siiski ei tule.

Asjatundja hinnangul jäädi piima hinna tõstmisega hiljaks. Piimatööstused vaevlesid aastaid kahjumis ning järele jäid neist vaid üksikud.

«Nii pakend, piimatankid kui kõik muu on hüppeliselt kallinenud. Praegu, mil inflatsioon on väga suur, ei jää hinnatõusust hoolimata ei meile ega tootjatele senisest oluliselt rohkem raha kätte,» kõneles Kree.

Läinud sügiseni Kõpu PM-i piimafarmi juhtinud Karel Tölp ütles, et hinnalangus on võimalik, sest Uus-Meremaal on kuuldavasti tänavu eelmistest soodsam suvi, aga nimetatud saareriik on maailma suurim piimapulbri eksportija.

Tölbi meelest maksavad tööstused tootjatele siiski vähem, kui normaalne oleks. «Kokkuostuhinnad on tõusnud viiendiku, kuid poes on piimatooted tunduvalt rohkem kallinenud,» lausus ta.

Osale arutelus

  • Mariliis Pinn

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara