25. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektrienergia nappus Lõuna-Aafrikas tõstis kulla hinna rekordtasemele

Kulla hind kerkis täna kõigi aegade kõrgeimale tasemele, sest Lõuna-Aafrika Vabariigi kullakaevandused olid sunnitud elektrienergia nappuse tõttu töö katkestama.

Londonis kerkis väärismetalli hind 921,30 dollarini unts, ületades eelmist rekordit pea protsendi võrra. Kulla hinnale mõjus soodsalt ka baasintresside kärpimise tõttu nõrgenenud dollar ning nafta hinna kerkimine taas üle 90 dollari barrel.

Maailma suuremate kullakaevanduskompaniide hulka kuuluvad AlgloGold Ashanti, Gold Field ja Harmoni teatasid, et katkestasid kulla kaevandamise pärast seda, kui riigile kuuluv energiakompanii Eskom teatas, et ei garanteeri kaevandustele elektrienergiaga varustatuse. Seetõttu jäid maa alla minemata tuhanded kaevurid.

Aafrika suurima kullakaevanduskompanii AngloGoldi aktsia hind langes Johannesburgis 8,7 protsenti, Gold Fieldi aktsia hind kukkus 11 protsenti.

Lõuna-Aafrika Vabariik kaotas möödunud aastal alates 1905. aastast püsinud maailma suurima kullatootja tiitli Hiinale, märgib Financial Times. Möödunud aastal kasvas kulla toomine Hiinas 12 protsenti 276 tonnini, Lõuna-Aafrika Vabariik aga tootis 272 tonni, mis on kaheksa protsenti vähem kui 2006. aastal.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077