Autor: Mariliis Pinn • 15. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nappiv haavapuit hoiab Estonian Celli kahjumi piiril

Haavapuitmassitehas Estonian Cell tegutseb toimetuleku piiril, sest Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) ei suuda vähenenud raiemahtude tõttu tehast aastaid tagasi sõlmitud lepingu alusel odava haavapuiduga varustada.

Seitse aastat tagasi Estonian Celli ja RMK vahel sõlmitud lepingus on kindlaks määratud maksimum- ning miinimumkogus. Estonian Cell on alates 2006. aastast, kui tehas valmis sai ning tootmist alustas, kätte saanud vaid miinimumkoguse, kirjutas Äripäev. See moodustab Estonian Celli toormest kolmandiku, ülejäänu peab tehas juurde ostma teistelt tarnijatelt ja seda turuhinnaga, mis on kordades kallim RMK hindadest.

RMK metsamajanduse turundusjuhi Ulvar Kaubi sõnul selle kvaliteediga puitu riigi metsas rohkem pole, sest nii raiete pindalad kui ka mahud on vähenenud. Erametsaomanikud pole aga riigi kehtestatud maksusüsteemi tõttu pea olematu kasumiga ärist huvitatud.

"Oleme arvestanud, et saame RMK-lt ikkagi maksimumkoguse. Meie turult ostetava puidu osakaal on suurenenud ja tänu sellele on toorme hind kõrgem ning see on tekitanud lisakulusid," rääkis Estonian Celli juhatuse liige Riia Ratnik. Kuna puitmassi müügihind ei sõltu tooraine hinnast ning on maailmaturul noteeritud, on see teist aastat järjest Estonian Celli kulusid kasvatanud.

"See valmistab muret nii omanikele kui ka tehase juhtkonnale. Tuleb kaaluda ja otsuseid teha, kuidas rasked ajad üle elada," ütles Ratnik. Kuigi viimasel ajal on spekuleeritud ka koondamiste ja tegevuse lõpetamise teemal, pole Ratniku kinnitusel see siiski jutuks tulnud.

Lepinguga fikseeritud vähemväärtuslikuks peetud madalamakvaliteedilise haavapuidu hind vastas mõlema lepingu poole kinnitusel tol ajal turu tasemele ning leping RMKga oli baasiks, millele toetudes said investorid alustada mõtlemist sellele, et üldse Eestisse investeerida. Siis polnud Eestis haavapuidu turgu olemaski ning see müüdi Kaubi sõnul küttematerjalina Eestist välja. Hind 186 krooni tihumeetri eest, millega Estonian Cell praegu RMK-lt tooret ostab, on pärast eelmise aasta hüppelist hinnatõusu aga kordi madalam turuhinnast.

"See hind on tõesti madal. Samas me seda sorti puitu kellelegi teisele ei müügi. Lepingu tegemise hetkel sai võetud eesmärk, et müüme selle puidu kõik Estonian Cellile ja väärtustame Eesti toormaterjali," selgitas Kaubi.

Haavapuidu tarnimise leping on tehtud kümne aasta peale ja saab läbi aastal 2015.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077