Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 9. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nitrofert ei saanud osta Odessa sadamatehast

Ukraina võimud võtsid müügist maha Odessa sadamatehase, mida soovis osta muude pretendentide hulgas ka Eesti keemiatehas Nitrofert.

Eesti tehas siiski loodab oksjoni jätkamist, kirjutab venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

Kinnitamata andmetel lõi miljardär Dmitri Firtaš eelmisel suvel holdingu Group of Dmitry Firtaš (Group DF), kuhu kuulub ka Nitrofert, spetsiaalselt selleks, et osaleda nimetatud oksjonis. Firtašil on šveitsi kompanii – eksklusiivne gaasitarnija Ukrainasse –RosUkrEnergo aktsiatest 50%. Loogiline, et Firtaš unistab, et just tema firma hakkab tootma maagaasist kallist ammoniaaki ja karbamiidi.

Ukrainas aga hakkasid taas puhuma revolutsiooni tuuled. Ukraina Riigivara Fondist teatati Den za Dnjom-ile, et Odessa sadamatehas pannakse müüki alles pärast seda, kui riigis stabiliseerub poliitiline olukord.

Nitroferti peadirektor Aleksei Nikolajevi sõnul teda juba informeeriti ametlikult oksjoni peatamisest. “Sellest, kas oksjonit jätkatakse, pole teatatud,” räägib Nikolajev. Kõik sõltub sellest, milline koalitsioon moodustub Ukrainas, kuni aga olukord seal pole stabiilne, ei oska Nikolajev midagi ennustada.Odessa sadamatehase peamine pluss Nitroferdi jaoks seisneb selles, et seal on ammoniaagi ümberlaadimise terminal. “See on üks endise NSVL-i territooriumil asuvatest ammoniaagi ümberlaadimispunktidest. Teine asub Ventspilsis. Kuid ammoniaak lõunast, Ukrainast, Venemaalt, meie ettevõtetest läheb ümberlaadimisele peamiselt just Odessasse,” selgitab Nikolajev.

Maailma praktika näitab, et erastamise ärajätmine kitsendab potentsiaalsete ostjate ringi tulevikus. Nikolajev tunnistab, et probleemid oksjoni ümber võivad peletada potentsiaalsed ostjad. Kuid mis on kõige tähtsamaks mõjuriks: hindade ohjeldamatu kasv energiakandjatele, sealhulgas maagaasile. Maagaasi või ka selle tootmise kallidus võib Nikolajevi arvates oluliselt vähendada Odessa sadamatehase rentaablust ning järelikult selle väärtust investorite silmis.

Ukraina juhtiva investeerimiskompanii Dragon Capital juhtiv analüütik Tamara Levtšenko arvas, et Odessa sadamatehase erastamine toimub järgmisel aastal. “Viivitamine vähendab ettevõtte väärtust,” ütles tema.

Oktoobri lõpus tunnistas end Eestis tegutseva Nitroferdi omanikuks Ukraina miljardär Dmitri Firtaš. Kohtla-Järvel tegutsev firma Nitrofert toodab Venemaalt tarnitavast gaasist ja viiest protsendist Eesti elektrienergiast mineraalväetisi. 2007. aasta suvel võttis Firtaš vastu põhimõttelise tähtsusega otsuse tulla lõplikult varjust välja, et edaspidi ajada täiesti avalikku ja läbipaistvat äri. Praegu hinnatakse tema varandust 2-2,5 miljardile dollarile. Dmitri Firtaš kuulub kümne kõige rikkama ukrainlase hulka.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077