Autor: Agnes Ojala • 8. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õhumüük paisub robinal

Õhumüügist on saamas nii suur äri, et Lätis Liepajas asuv Balti seni ainuke õhutehas plaanib aastaks 2010 oma tootmise kuuekordistada, samas kui konkurent avab teise tehase juba neljapäeval Valmieras.

"Me müüme Liepaja õhku," tunnistas Elme Messer Metalurgsi tehase juht Silvis Fridrihsons naljatledes Äripäevale. "Kogume kokku, puhastame ja töötleme, jagame koostisosadeks ja müüme."

Tohutul Liepajas Metalurgsi territooriumil asuv tehas paistab väike. See koosneb kõrgest õhukogumistornist, torudest ja mitmest jäätunud kraaniga suurest termosest. Just viimases on vedeldatud hapniku, lämmastikku ja argooni.

Täpsemalt ongi tegu õhueraldustehasega, kus õhu erinevad komponendid eraldatakse madalatel temperatuuridel. Praegu töötleb tehas kuni 14 miljonit kuupmeetrit õhku aastas, töötades ööpäev läbi. Tehase selle aasta käive peaks olema miljon latti ehk üle 22,2 miljoni krooni. Kahe ja poole aasta pärast peaks uus tehas suutma töödelda 72,5 miljonit kuupmeetrit. Põhjuseks eelkõige ettevõtte suurkliendi ja aktsionäri, Baltimaade ainsa terasetootja Liepajas Metalurgsi kasvav vajadus, mis on seotud tehnoloogia uuendamise ja võimsuse kasvatamisega.

Tehase ühe omaniku, BLRT gruppi kuuluva Elme Messer Gaasi juhatuse liikme Igor Bermani sõnul kasutavad gaase tegelikult kõik inimesed, olgu selleks hapnik haiglates või lämmastik toidupakendites.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077