Autor: Agnes Ojala • 25. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rosneft omandas Jukose vara poole hinnaga

Pankrotistunud Jukose vara müüdi Rosneftile selle tegelikust hinnast 43,4% odavamalt, vahendas Lenta.ru investeerimisfirma Brokerkreditservis (BKS) analüüsi.

BKSi arvestuse kohaselt maksis Jukose peamine ostja 43,4% vähem, kui firma varad müügi hetkel väärt olid. Analüüsis arvestati ka riikliku kompanii Juganskneftegazi üleminekut, mille Jukos ostis enne pankrotti.

Jukose pankrotiprotsessi algatas lääne pankade konsortsium 2006. aasta märtsis. Kompanii tunnistati pankrotistunuks sama aasta augustis, firma varade müük algas oksjonitel 2007. aasta märtsis.

Lõviosa Jukose varast omandas Rosneft, kes võitis peaaegu kõik enampakkumised. Tema haardest libises välja vaid gaasi tootmise ja müügiga seotud vara, mille omandasid enampakkumise tulemusel Gazprom ning Itaalia firma Eni.

Rosneft tõusis Venemaa suurimaks naftatootjaks just tänu Jukose varale, mis kindlustab ligi 70% tema naftatootmise mahust.

Tasub märkida, et Rosneft võttis Jukose varade ostuks Lääne pankadelt 22 miljardit dollarit laenu, lisas Lenta.ru. Seejuures sai ta oksjonitelt tagasi 9 miljardit dollarit, kuna oli üks Jukose võlausaldajatest.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077