30. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statoil plaanib osta osaluse Leedu biodiislitehases

Kütusefirma Statoil plaanib omandada 42,5% Leedus asuva Baltimaade suurima biodiislitehase Mestilla aktsiatest ning on teinud sellekohase avalduse ka Leedu konkurentsiametile.

Mestilla aktsiate kontrollpakk kuulub Baltimaade ühele juhtivale põllumajanduskontsernile Linas Agro.

Konkurentsiameti positiivse otsuse korral sõlmivad Statoil ning aktsiate praegune omanik investeerimisfirma SEB VB Rizikos Kapitalo Valdymas septembris aktsiate ostu-müügilepingu, mille kohaselt omandab Statoil 42,5% Baltimaade suurimat biodiislitehast omavast firmast Mestilla. Tehnigu hinda ei ole avalikustatud.

Mestilla juhatuse esimehe Darius Zubase hinnangul tugevdab tehing rahvusvahelise suurettevõttega Statoil Baltimaade suurima biodiislitehase turupositsiooni ning aitab kaasa ettevõtte edasisele arengule.

“Linas Agrol on märkimisväärsed kogemused tooraine tarnimises ning koostöö arendamises põllumeestega. Statoili tugevuseks on pikaajaline kogemus autokütuste müümises, varustamises ja turundamises,” ütles Statoili toote- ja turundusjuht Sjur Haugen.

Pärast tehingu jõustumist hakkavad Statoili esindajad kuuluma ka ettevõtte juhtkonda, keskendudes müügile ja toote ekspordile. Linas Agro hakkab peamiselt tegelema biodiisli tootmiseks vajaliku tooraine tarnimisega ning Mestilla vastutab tehase tootmise eest.

Klaipeda vabamajandustsoonis 4,5 hektari suurusel krundil asuv biodiislitehas viib hetkel läbi viimaseid testimisi, et alustada septembris tootmist. Aastas hakkab Mestilla tehas tootma 100 000 tonni biodiislit. Kaasaegse tehase ehitust alustati 2006. aasta kevadel ning selle rajamisse on investeeritud 590 miljonit krooni.

Esimese aasta jooksul plaanib Mestilla töödelda 150 000 tonni rapsi ning tõsta järgmisel aastal võimsust 200 000 tonnini. Ligikaudu 70% toorainest ostetakse Baltimaade põllumeestelt, ülejäänud tooraine tarnitakse SRÜ riikidest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077