Eesti Energia astub Lätis Latvenergo varvastele

Pühapäeval avanev elektriturg paneb Balti
energiamonopolid omavahel võistlema, Lätis peaks sealse Latvenergo varvastele
astuma Eesti Energia.

Juba mais asutas Eesti Energia Lätis tütre SIA E.Energy, et alustada 1. juulil elektrienergia müügiga era- ja äriklientidele. Sümboolselt hakkab pühapäeval kõigepealt ettevõttelt elektrit saama esimesena lepingu sõlminud Eesti saatkond Riias.

Töövõiduks võib pidada lepingut Läti terasetööstusettevõttega Severstallat, kes valis oma elektrienergia tarnijaks Eesti Energia. Kuigi täpsemaid lepingutingimusi 369 töötaja ja 2,16 miljardi kroonise käibega Severstallati esindaja Nils Kalns ei avaldanud, ütles ta uudisteagentuurile LETA, et Eesti Energia pakkus madalaimat hinda.

Sihikul 15% Läti turust
"Meie eesmärk on saada aastaks 2015 kaks miljonit klienti Läänemere maades. Esinduse avamine Lätis oli loogiline samm selle eesmärgi saavutamisel," ütles SIA E.Energy projektijuht Aivar Tihane, kelle sõnul tahab ettevõte saada eelkõige otsekliente, et suurendada tarnete stabiilsust.

Eesti Energia eesmärk on saada elektritarnijaks vähemalt 15 protsendile Läti turust. "Eelkõige püüame luua väärtust Eesti Energia grupi jaoks. See ei pea tingimata kajastuma suures turuosas."

Ainuke alternatiiv
Peale Latvenergo Eesti Energial konkurenti ei ole. "Seni oleme siiski ainukesed, kes aktiivselt turgu loovad ja klientidele tarnija vahetamise võimalust pakuvad. Tulevikus tuleb energiamüüjaid kindlasti juurde," ütles Tihane. "Meie eesmärk on samastuda avatud turuga, olla peamine alternatiiv elektrienergia ostmisele Latvenergolt."

Latvenergo teatas Äripäevale, et on vaba turu tingimusteks täiesti valmis. "Muidugi püüame säilitada kõiki oma kliente," ütles ettevõtte juht Karlis Mikelsons teisipäevasel pressikonverentsil.

Lätlaste vastulöök
Mikelsonsi sõnul näitab Euroopa praktika, et vaid 5-10 protsenti majapidamistest vahetab tarnijat ning ka äriühingud pole väga aktiivsed. Tema sõnul on Severstallat praegu ainuke ülejooksik, kuigi tegevuslitsents on energiaturul väljastatud 12 firmale.

Vastukaaluks asutas veidi enne jaanipäeva Latvenergo Eestis oma tütarfirma Latvenergo Kaubandus, et hakata samuti elektrienergiat müüma. Uus ettevõte alustab tegevust suve lõpul, kui on saanud vajalikud litsentsid. Esialgu plaanitakse elektrit osta Eesti väiketootjatelt. "Aasta lõpuks läheme ka Leedu turule," ütles Mikelsons. "Saab olema väga huvitav."

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara