25. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi Wallenbergide uus äripartner on skandaalne Norra miljardär

Rootsi Wallenbergide tööstusdünastia uus äripartner on kirju minevikuga Norra ärimees Kjell Inge Røkke, kelle kooliõpetajad omal ajal maha kandsid kui lootusetu juhtumi, kuid kes täna on Norra üks jõukaimaid ja mõjuvõimsamaid äriliidreid.

Partnerlusest anti teada läinud nädalal vahetult enne jaaniõhtut. Røkke ja Wallenbergid loovad koos Norra riigiga Norra suurima naftaplatvormide ja -puurimisseadmete tootja Aker Kvaerner ASA jaoks uue valdusfirma Aker Holding AS. Suurim osanik selles on Kjell Inge Røkke 60 protsendiga, Norra riigile kuulub 30%, Wallenbergide osalusega Saabile 7,5% ning Wallenbergide investeerimisfirmale Investor 2,5%.

Rökke investeerimisfirma Aker ASA kannab oma osaluse firmas Aker Kvaerner üle uude valdusfirmasse. Selle aasta alguses kärpis Aker ASA 10% võrra oma osalust nii firmas Aker Kvaerner kui Euroopa suurimas laevaehitusfirmas Aker Yards. Märtsis müüs Aker ASA ülejäänud 40,1% laevaehitusfirmas, pannes ringlema spekulatsioonid, et müüki võib minna ka osalus Aker Kvarneris. Läinud nädalal avalikustatud tehinguga on omandiküsimus lahenenud. Aker Kvaerneri turuväärtus on 41,5 miljardit Norra krooni.

Investeerimisfirma Investor ja perekonna fondide kaudu on Wallenbergide mõjukas tööstusdünastia esindatud Rootsi suurfirmades, mis moodustavad kolmandiku Stockholmi börsi OMX Stockholm 30 Indeksis, sh Ericssonis ja Electroluxis. 1905. osalesid Wallenbergid ka Norsk Hydro asutamises, mis on täna Norra suuruselt teine ettevõte.

Kjell Inge Rökke on kirju taustaga Norra miljardär, kes nooruses oma elu kuidagi järje peale ei saanud ning lubadeta ja purjus peaga autojuhtimise eest korduvalt politseiga pahuksis oli. Lõpuks jäi ta eluks ajaks autojuhtimisõigusest ilma. 2005. aastal mõisteti ta 120 päevaks vangi altkäemaksu andmise eest väikelaeva juhiloa saamiseks. Jõukusele pani ta aluse 24-aastaselt ostetud esimese kalalaeva ja tohutu riskijulgusega. Täna on ta ajakirja Forbes andmeil maailma rikaste pingereas 339. kohal ning Norra suurim tööandja.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077