15. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saari tabas kaheksa aasta rängim elektrikatkestus

Saaremaad ja Hiiumaad tabas ööl vastu eilset viimase kaheksa aasta rängim elektrikatkestus, mis jättis kaheks tunniks vooluta 20 000 majapidamist, tekitas firmadele kahju ja häiris Kuressaare haigla tööd.

"Meie jaoks oli see ikka väga suur pauk, sest öine vahetus ei saanud tööd teha ning saime seetõttu kahju vähemalt 150 000 krooni," lausus automarkidele Audi, Volkswagen, Mercedes, Ford, Citro?n, Peugeot ja Toyota kummidetaile tootva Saaremaa firma Merinvest OÜ omanik Enn Meri Meie Maale.

"Kuigi voolukatkestus kestis kaks tundi, venis firma tööseisak kolme-nelja tunnini, sest pressid pidid maha jahtuma ning neid ei saanud hiljem korraga käivitada, kuna see tekitanuks uue elektrikatkestuse."

"Oleme väga pahased, kuid ma ei sooviks veel kommenteerida, kas kavatseme Eesti Energiale kahjutasunõude esitada," lisas Enn Meri.

Samad mured olid ka automarkidele Volvo, Scania ja Saab kummidetaile tootval Saare Martex OÜ-l, kes tootmisdirektor Kalver Kirsi sõnul pole kahjusid veel kokku löönud.

"Saime olulist kahju, kuna tootmine seisis mitu tundi," lisas ta.

Kergemalt pääsesid elektrikatkestusest ligi 20 000 Eesti Energia Saaremaa ja Hiiumaa klienti, kuna vool läks ära kell 23.42, kui paljud juba magasid.

Ligi 40 minutiks jäi vooluta ka Kuressaare haigla, kuni hakkas tööle haigla oma generaator.

"Loomulikult elektrikatkestus mõjutas meid, kuid midagi ohtlikku patsientide jaoks see endast ei kujutanud," ütles Kuressaare haigla ravijuht Reet Tuisk. Erakorraliselt tuli vaid ühele intensiivraviosakonnas viibivale kunstlikul hingamisel olevale patsiendile ajutiselt käsitsi hapnikku pumbata.

Rivist langesid välja pangaautomaadid, millest mõned ei töötanud veel ka eile ennelõunal. Enam kui tuhande õpilasega Kuressaare gümnaasiumis tekitas voolukatkestus tõrke õpilaste lõunatamisel, kuna nende magnetkaardile kantav söögiraha ei olnud laekunud.

Hiiumaal ei tekitanud elektrikatkestus suurt segadust, ehkki maavanem Hannes Maaseli sõnul ta nii mastaapset riket varasemast ei mäleta.

Elektrikatkestuse põhjustas Muhu saarel asuva Tusti ja Orissaare vahelise kõrgepingeliini väljalülitumine, mistõttu jäid pingeta Sikassaare ja Leisi alajaama toitel olevad tarbijad Saare- ning Hiiumaal. Elektrivarustus ei katkenud Saaremaa Muhu, Orissaare ja Valjala piirkonnas.

Liini väljalülitumise põhjustas rike Tusti alajaama releekaitse seadmes. Elektrivarustus taastati Võiküla alajaama kaudu öösel kell 1.30.

OÜ Jaotusvõrgu Saarte juhtimiskeskuse juhataja Villord Laulu sõnul pole Saare- ja Hiiumaal nii suurt elektrikatkestust olnud ligi kaheksa aastat.

"Viimati lõi saared pimedaks 1999. aasta 29. novembril ja siis oli elekter ära kuus tundi, kolmveerand üheksast õhtul kolmveerand kolmeni hommikul," meenutas Laul. "Siis oli probleem tormis ja liinidele kukkunud puudes. Nüüd aga oli täiesti tuulevaikne."

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077